Hlavní obsah

Jmenování Červíčka nesouvisí se zákony ve Sněmovně, dupnul si Nečas na Peake

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) odmítl spekulace, že by okolnosti jmenování nového policejního prezidenta Martina Červíčka mohly mít vliv na hlasování koaličních poslanců o významných zákonech, jako jsou církevní restituce nebo zvýšení DPH. Tyto dvě záležitosti podle něj spolu nijak nesouvisí.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Nečas tak reagoval na prohlášení Karolíny Peake (LIDEM), která ve středu vyjádřila pochybnosti ohledně brzkého jmenování nového policejního prezidenta. Okamžité jmenování Červíčka na místo dočasného pověření shledala překvapivým, navíc podle ní může situaci zkomplikovat.

Peake si také postěžovala, že s ní tento postup nebyl konzultován. „Nepochybně je na místě koaliční jednání nejen k této otázce, ale i k průběhu Sněmovny příští týden," dodala Peake. [celá zpráva]

Nečas ale po čtvrtečním setkání s členy Národní ekonomické rady vlády (NERV) zdůraznil, že o žádné koaliční jednání požádán nebyl. "Žádnou žádost o svolání koaličního jednání jsem nedostal, takže nevím, jak mám na to reagovat," prohlásil.

Zároveň odmítl spekulace, že by slova Peake o "průběhu Sněmovny" mohla předznamenat vzepření se některých poslanců LIDEM proti přijetí klíčových zákonů, jako je majetkové vyrovnání s církvemi či zvýšení DPH. "Vůbec netuším, jak obsazení pozice policejního prezidenta, které je výhradní pravomocí ministra vnitra, souvisí se zákony, které jsou ve Sněmovně. Nesouvisí to vůbec nijak," zdůraznil premiér.

Mluvčí kabinetu Michal Schuster později doplnil, že premiér se pochopitelně jednáním nebrání a "považuje za samozřejmé, že bude v nejbližší době se zástupci LIDEM o této věci jednat".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám