Hlavní obsah

Domy v ostravském ghettu prý nejsou bytové, úřad chce od majitele dokumenty

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Stavební úřad Moravské Ostravy a Přívozu (MOaP) ve čtvrtek vyzval majitele nemovitostí v ostravském ghettu Přednádraží, aby předložil dokumentaci k deseti jeho tamním domům. Podle katastru nemovitostí jsou totiž tyto domy vedeny jako jiná stavba a vůbec ne jako bytové. Což znamená, že zde mohou lidé bydlet pouze v tom případě, že jsou byty zkolaudované.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Oldřich Roztočil, který je majitelem deseti domů v Přednádraží, považuje kroky stavebního úřadu za zvrácené a celou situaci za frašku.

Článek

„To ale my v současnosti nevíme, proto jsme vyzvali vlastníka objektů, společnost Domy Přednádraží, aby předložil potřebnou dokumentaci. Měl by stavebnímu úřadu dát k nahlédnutí stavební výkresy a technický popis budov. Na výkresech by měly být například půdorysy pater domů a řezy objektů,“ uvedla mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková.

Dodala, že k předložení ověřené dokumentace má majitel společnosti Domy Přednádraží Oldřich Roztočil deset dnů ode dne doručení výzvy. „Pokud majitel danou dokumentaci nemá, nebo je neúplná, tak je povinen zajistit novou dle skutečného provedení stavby,“ upřesnila Pondělíčková.

„Stavební úřad dokumentaci potřebuje z důvodu posouzení účelu užívání daných domů a také k tomu, aby bylo možné ověřit, že nedojde k provádění prací bez povolení stavebního úřadu,“ vysvětlila mluvčí s tím, že dosud si vlastník domů nevyzvedl z datové schránky nařízení k zazdění domu na ulici Přednádraží číslo 11, ani výzvu k opravám na objektu číslo šest.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Jeden z obyvatel ukazuje na dům, který se má do 15 dnů zbourat.

„Zazdění domu číslo 11 musí být podle nyní běžících lhůt hotovo do 8. září. Pokud to vlastník nesplní, bude stavební úřad činit další kroky," uvedla mluvčí s tím, že nabyla dojmu, že majitel domů odmítá s úřady komunikovat.

Podle majitele jde o frašku

Majitel je kroky stavebního úřadu pobouřen a celou situaci hodnotí jako frašku. „Jak si vůbec mohou dovolit říkat, že nekomunikuji a přitom mě nepustit na jednání o mých domech, které před nedávnem proběhlo na magistrátu? Navíc mi výzvy neposílají poštou, ale do datové schránky, kde mají jistotu o doručení. Dle zákona totiž po deseti dnech jsou nařízení došlá do datových schránek považována za doručená,“ reagoval na čtvrteční krok stavebního úřadu Oldřich Roztočil.

Doplnil, že co se týká předložení dokumentace k deseti domům v Přednádraží, tak úřad moc dobře ví, že má k dispozici jen částečné podklady, jelikož ve věci společně jednali zhruba před dvěma měsíci. "Tak jak ji mohu do deseti dnů celou předložit? Je to fraška. Bavíme se o domech, které jsou z roku 1902. Jde o více než sto let staré budovy, které bohužel České dráhy nechaly do katastru zapsat jako jinou stavbu. A navíc katastry vznikly až v roce 1964. Ať mi někdo ukáže stavební plány třeba hradu Křivoklát či jiné více než sto let staré budovy,“ kroutil hlavou Roztočil. „Stavební úřad má stejnou povinnost jako já, tedy mít k dispozici takovou dokumentaci. Ať mi ji ukážou a můžeme je položit vedle sebe a srovnat,“ dodal.

Stavební úřad ve čtvrtek zároveň vyzval vlastníka přístupové komunikace k domům v Přednádraží, což jsou České dráhy, aby odstranil závady zjištěné při kontrolní prohlídce. To znamená, aby opravil například propadlou část vozovky. České dráhy na to mají 60 dnů od doručení výzvy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám