Hlavní obsah

Zvrat v kauze Lessy nastal po výpovědi jeho podřízené

Právo, Radka Kovářová

Středeční zvrat v případu policejního prezidenta Petra Lessyho, kterého generální inspekce začala stíhat pro dva trestné činy, umožnila nová výpověď jeho bývalé mluvčí Pavly Kopecké. I když inspekce Lessyho vyšetřovala již před rokem kvůli jeho slovním útokům vůči náměstkovi zlínské krajské policie Jaroslavu Vaňkovi a jeho nadřízenému Bedřichu Koutnému, tehdy pro obvinění neměla dostatek důkazů.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

To se nyní změnilo, proti Lessymu po předvolání na inspekci vypovídala Pavla Kopecká a inspekce poté neobvinila Lessyho pouze z pomluvy, ale nově i ze závažnějšího trestného činu – zneužití pravomoci úřední osoby.

O co v obvinění přesně jde? Lessy před rokem poskytl redaktorovi Práva Radimu Vaculíkovi telefonický rozhovor, ve kterém řekl o Vaňkovi (Jaroslav Vaněk je náměstkem šéfa policie Zlínského kraje, pozn. red.), že byl dlouhodobě kryt před udáními Rudolfem Setvákem. Setvák je bývalý šéf brněnské pobočky tehdejší Inspekce ministra vnitra a pozdější funkcionář jihomoravského krajského policejního ředitelství, kterého ÚOOZ loni zařadil mezi členy brněnského policejního gangu, který vydíral podnikatele.

Foto: Policie ČR

Pavla Kopecká

Lessy tak naznačil, že policejní funkcionář byl kryt podezřelým z organizovaného zločinu. Lessy Vaňka v lednu 2010 vystřídal ve funkci náměstka jihomoravské policie.

„Setváka jsem zdědil po Vaňkovi a teď mi to všechno docvakává, protože na Vaňka bylo iks oznámení a všechna šetřila brněnská pobočka inspekce, které Setvák tehdy šéfoval. Všechna pak skončila jaksi do ztracena, i když by vám řada lidí řekla, že za podezření, kterých se ta oznámení týkala, by už všichni ostatní byli propuštěni ze služebního poměru,“ řekl loni na začátku září Právu Lessy.

Vaňkův nadřízený, nynější šéf zlínské policie Koutný, podle Lessyho o všem věděl. Oba Lessyho tvrzení následně popřeli a podali na něj trestní oznámení. Inspekce proto Lessyho začala vyšetřovat. Lessy se tehdy bránil tím, že Právo jeho slova překroutilo a citace si upravilo. Inspekce si následně předvolala i redaktora Práva a ten vypověděl, že zveřejnil vše podstatné, co tehdy Lessy v rozhovoru uvedl.

Klíčový anonym

Protože v té době již nahrávka telefonického rozhovoru mezi ním a Lessym neexistovala, případ se dostal do roviny tvrzení proti tvrzení a inspekce případ předala do kázeňského řízení s podezřením na přestupek. Ministr vnitra Jan Kubice řízení letos v lednu zastavil s tím, že spáchání přestupku nebylo prokázáno.

Případ inspektoři oživili znovu před několika týdny. Oslovili někdejší mluvčí Lessyho Pavlu Kopeckou, kterou Lessy přeřadil do jiné funkce po rozhovoru, který dal Právu v první polovině letošního srpna. V něm nařkl Kubiceho, že ho vydírá a utiskuje. Protože jeho slova vyvolala nevoli nejen u Kubiceho, ale i u premiéra Petra Nečase, začal Lessy opět tvrdit, že Právo jeho slova zmanipulovalo. [celá zpráva]

Rozhovor s Petrem Lessym Video: Právo

Nahrávka rozhovoru (zveřejnil ji server Novinky.cz) však dokazuje, že jeho slova byla reprodukována věrně. Kopecká po tomto jeho rozhovoru musela skončit, i když oficiálním důvodem byla reorganizace tiskového odboru.

Petr Lessy se vyjadřuje ke svému rozhovoru s redaktorem Práva Video: Česká televize ČT24

Kopecká ve středu aktuální události vůbec nechce komentovat a na telefonáty nereaguje. Podle informací Práva ji inspekce oslovila, protože Kubice podal inspekci kvůli Lessyho srpnovému rozhovoru s Právem podnět a Kopecká se jej účastnila. Zároveň popsala, že ji Lessy před rokem pověřil tím, aby redaktorovi Práva předala anonymní podání směřující proti Vaňkovi s tím, že je připravený se k tomu vyjádřit.

Vzhledem k tomu, že inspekce obnovila šetření ve věci pomluvy, není vyloučeno, že Kopecká, která byla i u loňského rozhovoru Lessyho s Právem, potvrdila pravdivost jeho výroků, které tehdy Právo publikovalo.

Udání dal k ledu

Po publikování svého vyjádření v Právu už Lessy s podáním v rozporu se služebními pravidly nepracoval.

Anonym je datovaný už ze září 2009 a obsahuje hned několik podivností, kterých se měl Vaněk dopustit. Jedním z nich je i napojení na Setváka, kterému prý zařídil místo vedoucího odboru zbraní a střeliva na krajském ředitelství policie v Brně.

Právě tento pětistránkový dokument si inspekce již vyžádala. Dokument prý pochází od Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia, který šetří netrestní pochybení policistů. Pokud by měl Lessy pravdu a měl závažné podezření z napojení Vaňka na zločinecký gang, pak měl jako policista nejpozději v okamžiku, kdy se mu dokument dostal do rukou, podat trestní oznámení a iniciovat vyšetřování. To se ale podle informací Práva nestalo.

Pokud by se potvrdila verze inspekce, znamenalo by to, že se policejní prezident snažil zdis­kreditovat policejní funkcionáře, se kterými má již delší dobu napjaté vztahy, a využil k tomu svoji funkci.

Kvůli obvinění končí policejní prezident poprvé
Ivan Vyleta (září 1992–duben 1993) Na vlastní žádost ho odvolal ministr vnitra Jan Ruml (ODS).
Stanislav Novotný (květen 1993–říjen 1994) Odvolán byl kvůli údajně špatné komunikaci s Rumlovými náměstky.
Oldřich Tomášek (leden 1995–srpen 1998) Z čela policejního prezidia odešel v srpnu 1998 na vlastní žádost. Nyní šéfuje sokolovské policii.
Jiří Kolář (srpen 1998–červen 2005) Nejdéle sloužící policejní prezident. Rezignoval, když policistům při domovní prohlídce uprchl stíhaný podnikatel Radovan Krejčíř. Stal se styčným policejním důstojníkem na velvyslanectví v Bratislavě.
Vladislav Husák (září 2005–březen 2007) Husákovi uškodily jeho kaskadérské jízdy služebním autem, později se spekulovalo i o jeho roli v korupční kauze biolíh nebo úniku informací o ruském agentovi. Žádné z podezření se však nepotvrdilo. Dnes šéfuje útvaru na ochranu politiků.
Oldřich Martinů (červen 2007–prosinec 2010) Byl trnem v oku zejména VV a jejich ministru vnitra Radku Johnovi. Když se na podzim 2010 začalo hovořit o údajné korupci na Státním fondu životního prostředí, musel odejít. Rezignoval po schůzce s prezidentem Václavem Klausem.
Petr Lessy (leden 2011–srpen 2012) Jako první byl zbaven funkce na základě obvinění GIBS.
(jfk)

Anketa

Je správné, že byl policejní prezident Petr Lessy odvolán?
Ano
11,9 %
Ne
88,1 %
Celkem hlasovalo 40932 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám