Hlavní obsah

Čech má místo srdce umělá čerpadla, cítí se dobře a čeká na transplantaci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) ve středu seznámili veřejnost s pacientem, který je prvním člověkem, jenž má místo srdce dvojici čerpadel. Sedmatřicetiletý Jakub Halík bude nyní zařazen do programu čekatelů na transplantaci srdce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jakub Halík (vlevo) s profesorem Janem Pirkem

Článek

Operace proběhla v dubnu a Halík je historicky prvním člověkem, který zákrok přežil. Muži, kterému lékaři po náhlém kolapsu odhalili v srdci agresivní nádor, dali lékaři na výběr. Bez rizikové operace mu dávali rok života. "Jinou šanci jsem neměl," připustil muž.

Nebuší mu srdce

Halík na tiskové konferenci přiznal, že si absenci srdce příliš neuvědomuje. "Nebuší mi srdce a necítím tep," přiznal muž, který je původní profesí hasič.

Profesor Jan Pirk, který je přednostou kardiocentra, doplnil, že pro lékaře bylo nejobtížnější sladit chod obou čerpadel, což jim zabralo několik desítek minut. Proto, že čerpadla pracují nepřetržitě, nemá pacient hmatný puls a necítí ani klasické bušení srdce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jakub Halík míří v doprovodu lékařů na tiskovou konferenci

Pirk nevyloučil, že by se Halík mohl ke své profesi vrátit. "Někteří pacienti běhají po transplantaci maratóny," osvětlil.

Čekalo se kvůli nádoru

Lékaři po operaci s napětím čekali, zda se neobjeví komplikace například v podobě dalšího nádoru, který by zabránil plánované transplantaci. Kvůli ní totiž musí pacienti užívat množství léků na snížení imunity, což naopak napomáhá šíření nádorů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jakub Halík, jemuž lékaři z IKEM nahradili srdce dvojicí čerpadel

Léčba prozatím přišla na 10 miliónů korun, přičemž další dva milióny by měla stát transplantace srdce. Pirk doplnil, že průměrná čekací doba je v tomto případě zhruba osm měsíců.

V IKEM je ročně provedeno 64 procent všech transplantací, které v České republice proběhnou, osvětlili lékaři.

Reklama

Výběr článků

Načítám