Hlavní obsah

Rathova manželka poslala advokátovi pět miliónů, byly prý na kauci

Právo, Jiří Hardoš, Radim Vaculík

Peníze, které policie zajistila na účtu advokáta Adama Černého, jednoho z obhájců Davida Ratha, patří stíhanému poslanci a jeho manželce. Černý to v úterý Právu potvrdil s tím, že je k němu do advokátní úschovy manželé Rathovi složili již v červenci. Předtím finance ležely na Rathově účtu.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

Policie je podle Černého zajistila jako možný výnos z trestné činnosti. Obhájce v úterý stejně jako v pondělí odmítl upřesnit, o jakou částku se přesně jedná, prý k tomu nemá svolení klienta.

Právu se však během úterního odpoledne telefonicky ozval zdroj zasvěcený do celé situace ohledně zajištěných financí. Redakci poskytl konkrétní informace o částce i okolnostech převodu peněz z Rathových účtů, nicméně je nebylo možné relevantně ověřit.

„Šlo o dvě částky“

Podle zmíněného zdroje dorazilo na advokátův účet v červenci celkem pět miliónů korun ve dvou platbách.

Nejprve šlo o jeden milión a poté o čtyři milióny najednou.

Jedna z částek prý putovala k Černému z Komerční banky, druhá z České spořitelny. Dá se předpokládat, že obě poslala Rathova manželka Eva, protože poslanec stále sedí v litoměřické věznici.

Myslíme si, že je to zvůle a šikana ze strany policie
obhájce Davida Ratha

„Je to identifikace účtů pana Ratha a oboje peníze jsou tedy z jeho účtů. U těch čtyř miliónů bylo napsáno kauce – advokátní služby, u toho jednoho miliónu nebylo napsáno nic,“ řekl Právu zdroj, který je podle svých slov obeznámený se zmíněnými transakcemi.

Černý odmítl výši částky Právu potvrdit. Nelíbí se mu postup policie a předpokládá, že rozhodnutí o zajištění financí napadne stížností.

Peníze prý vydělala manželka

Černý tvrdí, že peníze si Rathova rodina vydělala legálně a řádně zdanila. Zda tomu tak skutečně bylo, zřejmě nyní vyšetřovatelé zkoumají a zjišťují původ miliónů.

Foto: Petr Janiš, Právo

Eva Rathová, manželka středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha.

Peníze byly podle Černého původně určeny na zaplacení případné kauce pro propuštění poslance z vazby. Po obstavení Rathových dvou domů v Hostivici je chtěl prý ale politik nabídnout jako náhradní hodnotu, aby byla jedna z nemovitostí odblokována.

Proč policisté zajistili finance až nyní, prý Černý neví. „To je otázka. Protože vlastně ty peníze byly na účtu doktora (Davida) Ratha, následně byly přes měsíc na úschovném účtu advokáta,“ řekl Právu Černý.

Obhájce spojuje aktuální krok policistů s žádostí o vydání Ratha k stíhání kvůli dalším skutkům. Někdejší středočeský hejtman již nyní čelí obvinění z přijetí sedmimiliónového úplatku v souvislosti se zakázkou na rekonstrukci buštěhradského zámku.

V žádosti policie, kterou by se poslanci měli zabývat již příští týden, ho ovšem detektivové podezírají i z toho, že v souvislosti se zakázkami pro kolínskou, mladoboleslavskou a kladenskou nemocnici přijal další úplatky, a to celkem ve výši devět miliónů.

A právě touto sumou policie podle Černého argumentuje ve svém aktuálním rozhodnutí o zajištění peněz uložených v úschově. Cena zablokovaného majetku přitom podle advokáta výrazně převyšuje částku, na kterou si měl poslanec na úplatcích přijít. Jen celková hodnota obstavených domů v Hostivici podle Černého přesahuje 15 miliónů.

„Myslíme si, že je to zvůle a šikana ze strany policie,“ poznamenal obhájce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám