Hlavní obsah

Za předražování zakázek na vnitru navrhuje policie obžalobu

Právo, Novinky, rav, jas

Protikorupční policie navrhla obžalovat bývalého ředitele a někdejšího šéfa pražské cizinecké policie Milana Kocíka i jeho někdejšího zástupce Milana Peška z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Toho se měli dopustit coby manažeři Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra (ZS MV).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Jeden z mužů, zřejmě Kocík, se měl dopustit předražení čtyř veřejných zakázek o téměř sedm miliónů korun. Druhý měl prodražit dvě zakázky na rekonstrukci rekreačních zařízení o téměř čtyři milióny korun.

Policisté se začali o oba muže zajímat na základě trestního oznámení z loňského září, které podal nynější šéf servisní příspěvkové organizace Zařízení služeb MV Tomáš Homola.

Ten vycházel z výsledků forenzního auditu, který nechalo ministerstvo vnitra provést na přelomu let 2010 a 2011. Auditorská firma Ernst zjistila desítky různých pochybení včetně řady předražených zakázek třeba na dodávky nábytku, masa či praní uniforem, ale i příbuzenské propojení některých dodavatelů služeb pro policii a hasiče se zaměstnanci resortu.

Vyšetřování probíhá na svobodě, Kocíkovi hrozí v případě odsouzení až tři roky, Peškovi šest měsíců, zákaz činnosti nebo peněžitá pokuta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám