Hlavní obsah

Češi by měli přestat diskutovat, zda jsou v jádru či na periferii EU, apeloval Nečas

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika se podle premiéra Petra Nečase (ODS) zabývá až příliš debatami o tom, zda se nachází v jádru či na periferii Evropské unie. Místo toho by se prý měla zaměřit na své vlastní zájmy v EU. Nečas to řekl na zahájení pravidelné porady českých velvyslanců, která se v úterý uskutečnila v Praze.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Petr Nečas (vlevo) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na poradě vedoucích zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí.

Článek

„Od našeho vstupu do EU se stále debatuje o našem místě v Evropě a ve světě,“ prohlásil Nečas. Řekl, že se Češi zbytečně neustále dohadují o tom, zda se nachází v jádru či na periferii Evropské unie. „Právě toto rozvažování nám brání v tom nejpodstatnějším - mít konečně aktivní politiku,“ řekl premiér, podle kterého by se Česká republika měla zaměřit na své konkrétní zájmy v EU.

Do té doby, než se Česká republika zbaví podobné optiky, bude podle Nečase relevantní diverzifikace zemí EU na ty, které se nacházejí v jejím jádru a které na periferii. I tak Nečas připustil, že se Evropská unie nevyhne vícerychlostní integraci.

Nečas rovněž uvedl, že je zájmem České republiky stabilizace eura. EU ale podle něj nestojí a nepadá s touto měnou. „Není to samotná esence evropské integrace,“ poznamenal s tím, že je však nutné učinit vše možné pro záchranu eura.

Na srazu velvyslanců Nečas rovněž promluvil o dosavadní práci zastupitelských úřadů v zahraničí. Vyzdvihl význam podpory českých firem na zahraničních trzích. „Je zapotřebí podporovat export vždy tam, kde jsou a budou příležitosti,“ uvedl. Zároveň pochválil dosažení přístupu Chorvatska do Evropské unie i nedávného předsednictví Česka zemím takzvané Visegrádské skupiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám