Hlavní obsah

Strany si vylosovaly volební čísla, ODS má 70, ČSSD 60

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní volební komise v úterý ráno vylosovala volební čísla politických stran a hnutí pro říjnové krajské volby. ODS, ČSSD a VV si vylosovaly kulatá čísla, oblíbená "jednička" připadla menšímu regionálnímu hnutí.

Strany si vylosovaly volební čísla, ODS má 70, ČSSD 60Video: Novinky

 
Článek

Vzhledem k tomu, že řada subjektů kandiduje jen v jednom regionu nebo velký počet stran soupeří v jednotlivých krajích v různých koalicích, v žádném kraji se lidé nesetkají se všemi čísly. Některé subjekty, jako je Suverenita - blok Jany Bobošíkové či TOP 09 a Starostové, zase kandidují v jednotlivých krajích pod speciálním názvem doplněným o název dotyčného kraje. Proto se v úterý losovalo 93 čísel, třebaže ve volbách kandiduje 75 stran a hnutí.

Z parlamentních stran komise vylosovala ODS číslo 70, ČSSD 60, KSČM 43 a VV 30. Z neparlamentních stran získala například Strana zelených číslo 51, Strana práv občanů - zemanovci 8 a Národní socialisté - Levice 21. století číslo 22. Lidovci budou v krajských volbách kandidovat pod číslem 84.

Strany jsou spokojeny

Oblíbené číslo 1 bylo vylosováno hnutí Občané městu - město občanům, které kandiduje v Ústeckém kraji. Šťastnou sedmičku dostala strana Petra Cibulky, jejíž název zabírá takřka celý volební lístek, naopak smolná třináctka připadla na hnutí Folklór i společnost, které se bude ucházet o křesla v zastupitelstvu Jihomoravského kraje.

ČSSD podle jejího volebního manažera Jana Hamáčka číslo 60 zakomponuje do svých volebních materiálů. „Bylo by pěkné, kdyby současná opozice získala ve volbách 60 procent,“ glosoval Hamáček číslo vylosované pro jeho stranu. S losem je spokojen předseda SPOZ Vratislav Mynář. „Osmička je určitě sympatické číslo, v ležaté poloze to znamená nekonečné číslo značící možnost nekonečné práce SPOZ pro občany,“ řekl Mynář Novinkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám