Hlavní obsah

V Hradci Králové chystají na září světovou leteckou show

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Už podevatenácté se letiště ve východočeském Hradci Králové stane místem, kde se představí letouny z celého světa. Letos dorazí na akci Czech International Air Fest (CIAF), jež se koná 8. a 9. září, stroje ze třinácti zemí.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Na hradecké Airshow se představí také bitevní vrtulníky Mi-24, které má ve výzbroji česká armáda. Na snímku při letu ve dvojici.

Článek

„Nejde jen o to, ukázat letouny a leteckou techniku, v Hradci Králové diváci uvidí nejenom letoun zaparkovaný na letištní ploše, ale především budou moct obdivovat, co s ním pilot dokáže ve vzduchu. Více než pětihodinový program je zárukou, že si jak odborník, tak i laický příznivec létání přijdou na své,“ říká Jaroslav Suk, ředitel CIAF, s tím, že 19. ročník se bude odehrávat ve znamení skupinového létání.

Vzduch plný adrenalinu

Podle leteckých odborníků jde v těchto ukázkách o špičkovou akrobacii, kdy letadla předvádějí nacvičené sestavy plné figur a obratů, navíc musí udržet po celou dobu domluvenou formaci, která se ale vlastně pořád mění.

„Jde o vyšší pilotáž, obrazně řečeno špičku špičky, kterou nemohou létat běžní bojoví, ale speciálně školení piloti. Většinou se létá v těsné blízkosti, letadla mají mezi sebou rozestup dva tři metry,“ popisuje adrenalinovou podívanou Suk. Bezpečnost je v takovém případě na prvním místě, akrobatické skupiny musí mimo jiné předložit své sestavy pořadatelům předem ke schválení.

V letošním programu se tak představí na letounech české výroby L-39 Albatros akrobatická skupina Breitling Jet Team z Francie, premiéru bude mít v Hradci Králové vystoupení skupiny Krila Oluje  z Chorvatska, diváci se mohou těšit i na skupinu polského letectva Team Orlík, domácí barvy bude hájit Flying Bulls na letounech Z-50. Slovensko zastupují Očovští bačovia. Ze sólových vystoupení na proudových letounech bude špičkou letová ukázka MiG-29 ze Slovenska, F-16 z Belgie a MiG-15 z Polska.

O diváky postaráno

Nebude chybět ani vystoupení letounů Armády České republiky, která představí v letových ukázkách Jas 39 Gripen, L-159, vrtulníky Mi-24, W3A Sokol a Mi-171. Určitě zajímavá vystoupení z kategorie sportovního létání předvedou piloti akrobatického centra z Moravské Třebové a bude možné porovnat jejich umění s hvězdou závodů Red Bull Air Race Peterem Bessenyim z Maďarska.

Na své si přijdou i milovníci historických letounů. Podle pořadatelů bude k vidění víc než osmdesát letounů, především v letových ukázkách.

Ani diváci nepřijdou na letecké show zkrátka, bude o ně dobře postaráno. Značení CIAF je po celém městě a dovede diváky spolehlivě na letiště. Pro motorizované návštěvníky jsou připraveny příjezdové trasy s celkem čtyřmi vjezdy vybavenými odpovídajícím počtem parkovacích míst. Kde zaparkovat budou mít i autobusy.

„Společně s hradeckým dopravním podnikem jsme připravili i kyvadlovou dopravu, která spolehlivě dopraví diváky k hlavní bráně letiště, která je určena pro pěší, a po ukončení akce diváky opět rozveze domů,“ dodává ředitel.

Na vlastní ploše letiště je dostatek stánků s občerstvením, veřejné toalety, a to i pro handicapované občany. Kdo nebude zrovna sledovat letové ukázky, má možnost si prohlédnout na statických ukázkách vojenskou raketovou techniku, vojenskou historickou techniku a další atrakce.

Vstupenky jsou již v prodeji, stojí tři sta korun na každý den letecké show, do patnácti let je na akci, jejímž mediálním partnerem je deník Právo, vstup zdarma. V pátek 8. i v sobotu 9. září se na letišti v Hradci Králové začíná v osm hodin, konec je naplánovaný vždy na 17. hodinu. Další informace na webu airshow.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám