Hlavní obsah

ODS známkovala sociální demokraty, za čerpání dotací dostali sedmičku

Právo, Jan Martinek
Praha

ČSSD propadla z rozvoje neziskového sektoru a čerpání fondů, naopak na výbornou uspěla v zadlužování, populismu a sebepropagaci. Takové vysvědčení v pondělí vystavila ODS hejtmanům za sociální demokracii, kteří budou v říjnu obhajovat svůj mandát.

Foto: ODS

ODS vystavila opozičním hejtmanům vysvědčení.

Článek

„Kdo by od ČSSD čekal sebereflexi, nedočkal by se. Proto jsme se rozhodli, že jim ji usnadníme,“ oznámil v pondělí premiér a předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci, kde vysvědčení krajským hejtmanům představil.

Dokument má celkem deset předmětů: ze zadlužování, růst platů úředníků, vlastní sebepropagaci a populismus dostala soc.dem. od ODS jedničku. „Zadlužení krajů stouplo o 50 procent. O deset procent zvýšila soc.dem. plat úředníků v krajích, zatímco stát je snižuje. Vynikající výsledek zaznamenala i v populismu: před minulými krajskými volbami slibovala ČSSD nesplnitelné, jako vyšší důchody, přídavky na děti, rodičovský příspěvek,“ vypočítával Nečas „úspěchy“ ČSSD.

Kvůli Rathovi sedmička za eurofondy

Naopak nedostatečnou známku krajští šéfové obdrželi z rozvoje neziskového sektoru, proplácení poplatků ve zdravotnictví a kvality silnic a dopravní obslužnosti. „ČSSD snížila investice do neziskového sektoru o 44 procent. 600 miliónů korun promrhali na vracení poplatků, což nakonec zakázal soudní verdikt. Ty peníze mohly skončit právě v investicích do neziskového sektoru,“ uvedl Nečas.

Foto: ODS

Netradiční známkou, a sice za sedm, ODS ocenila čerpání regionálních a evropských fondů. Narážela tak na bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha, který byl zadržen se sedmi milióny korun v krabici od vína. Údajně se jednalo o provizi z předražené zakázky na rekonstrukci zámku v Buštěhradě.

„Na rozdíl od školství bychom chtěli požádat českou veřejnost, aby neumožnila reparát,“ zavtipkoval předseda ODS.

Podobná vysvědčení se mají vystavovat i v jednotlivých krajích: začal s tím kandidát ODS na hejtmana Jihomoravského kraje Jiří Crha, který v pondělí oznámkoval současného hejtmana Michala Haška ze šesti předmětů. Místopředseda ČSSD nebyl klasifikován z chování, protože se podle Crhy kvůli velkému množství funkcí práci pro kraj vůbec nevěnoval. Crha nechal Haška propadnout z dopravy, naopak jedničku mu dal z péče o úředníka. „Úředníci si chválí, že jej v úřadu neviděli, jak je rok dlouhý, a tak mají klid na práci,“ komentoval to Crha.

Nečas hájí Svobodu

Krajská kampaň ODS oficiálně začne příští pondělí v Mladé Boleslavi. Detaily občanští demokraté zatím tají. Ví se však, že tvářemi krajské kampaně budou kromě premiéra Petra Nečase a předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové také prezidentský kandidát Přemysl Sobotka a pražský primátor Bohuslav Svoboda. Poslední jmenovaný však údajně ztrácí v pražské ODS podporu kvůli třenicím na pražské radnici, potažmo v dopravním podniku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Nečas a Alexandr Vondra na pondělním zasedání grémia.

Premiér Nečas to ale tak nevidí. „Jednání na radnici samozřejmě sleduji, s panem primátorem jsem v kontaktu. Z jedné konkrétní události se nedá říct, že by jeho podpora klesala. To že tam nebo onde uspějete hodně a v jiném politickém střetu uspějete méně, o reálné politické síle nevypovídá,“ hájil v pondělí Svobodu Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám