Hlavní obsah

ČSSD na prvním předvolebním mítinku zkritizovala vládu, prý podvedla lidi

– Brno
Právo, Jan Trojan

Celostátní kampaň před podzimními krajskými a senátními volbami zahájilo vedení sociální demokracie v pondělí v Brně, kam přijelo v pronajatém vagonu rychlíku Praha - Vídeň. Dorazil i prezidentský kandidát Jiří Dienstbier. Místopředseda strany, jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů Michal Hašek vítal své kolegy v „nejkrásnějším kraji České republiky“.

Foto: Jan Trojan, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka promlouval v Brně asi ke 400 posluchačů. Na jiných mítincích soc. dem. jich tam bývalo více.

Článek

V celé zemi hodlá soc. dem. uspořádat na 150 předvolebních mítinků, předseda strany Bohuslav Sobotka chce zvládnout aspoň stovku. „Bohužel mně trošku komplikuje situaci účast na schůzi Sněmovny, v září budu muset dva týdny dávat přednost hlasování. Budou se projednávat restituce a zvyšování DPH. A tam všichni naši poslanci musí být. Jinak ovšem počítáme každý den se třemi až čtyřmi mítinky,“ řekl Právu.

Na prvním mítinku na Moravském náměstí v centru Brna označil Sobotka volby jako referendum o další existenci či konci vlády premiéra Petra Nečase (ODS). „Občané se bojí budoucnosti, současná vládní koalice lidi podvedla, namísto slibovaného zastaveného zadlužování se veřejný dluh proti úrovni na konci vlády soc. dem. zdvojnásobil. Vláda také slibovala, že se nebudou zvyšovat daně, místo toho však ztrojnásobila zdanění potravin a léků, pokud jde o DPH, a nyní navrhuje další zvyšování DPH,“ vypočítával Sobotka před asi čtyřmi stovkami lidí v parku na Moravském náměstí uprostřed města.

Upozornil také, že zatímco ekonomika sousedních zemí roste, Česká republika se nachází v recesi. Kritizoval Nečasův kabinet za nesplněné sliby; prý nebudou poškozováni důchodci, jenže opak je pravdou, zdůraznil šéf ČSSD.

Hašek připomněl, že kdyby pokračovala Topolánkova vláda, patrně by dotáhla do konce privatizaci nemocnic. Naopak soc. dem. nechce, aby pravicová vláda nemocnice zavírala. Kritizoval proto současný resort zdravotnictví a jeho šéfa Leoše Hegera (TOP 09) za to, že ani nesděluje, které nemocnice by se měly rušit. „My budeme bojovat za každou nemocnici,“ ujistil Hašek.

Dienstbier využil mítink pro svou kampaň

Vrátil se rovněž ke kauze brněnské Úrazové nemocnice, kterou plánoval ještě ministr Tomáš Julínek (ODS) zrušit, zatímco soc. dem. prosadila zákon o jejím převodu na město. „Dnes se snažíme o začlenění úrazovky do systému jihomoravského zdravotnictví,“ uvedl hejtman. Jeden z posluchačů hlasitě dodal, že se to podařilo soc. dem. za podpory komunistů.

Hašek také vypočítal čtyři priority, které bude strana v kampani zdůrazňovat. Zdravotnictví jako klíčovou veřejnou službu, dostupnou dopravní infrastrukturu, efektivní čerpání evropských peněz mj. na tvorbu pracovních míst a ekonomický rozvoj krajů. K tomu další veřejné investice.

V parku mohli účastníci mítinku podepisovat petici na podporu prezidentské kandidatury Jiřího Dienstbiera. „Jsem pro spravedlivý stát, jsem za právo na důstojné prožití života. S tím souvisí kvalitní veřejné služby - zdravotnictví pro všechny, dostupné vzdělání bez poplatků i důstojné zabezpečení lidí v důchodu,“ prohlásil Dienstbier s tím, že je to vlastně část volebního programu jeho strany. Jeden vousatý mladík Dienstbierovi řekl, že ho nebude volit. Desítky dalších lidí žádaly o autogram.

Celková částka na kampaň ČSSD dosáhne zhruba 90 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám