Hlavní obsah

Ve Zlínském kraji by těsně zvítězila ČSSD před ODS

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V podzimních krajských volbách by ve Zlínském kraji zvítězili sociální demokraté, pro které by hlasovalo 21,2 procenta voličů. Jen těsně za ČSSD se umístili občanští demokraté, které by volilo 20,6 procenta lidí. Vyplývá to z průzkumu, který pro Český rozhlas připravila agentura Factum Invenio.

Foto: Factum Invenio

Volební model pro Zlínský kraj

Článek

Podle průzkumu by se do krajského zastupitelstva probojovalo pět politických stran. Za ČSSD a ODS by se umístili lidovci s 12,5 procenta hlasů, o čtyři desetiny procentního bodu méně by získali Starostové a TOP 09. 11,6 procenta hlasů by připadlo komunistům. Ostatní kandidující subjekty by nepřekonaly nutnou pětiprocentní hranici.

Při pohledu na výsledky posledních krajských voleb ve Zlínském kraji v roce 2008 by si nejvíce pohoršili právě sociální demokraté, kteří by tentokrát získali o 14 procentních bodů méně. Naopak občanští demokraté, lidovci i komunisté by získali přibližně stejný podíl hlasů. „Lidé v současné době často tíhnou k jiným stranám, než jsou ty nejsilnější. Otázkou zůstává, zda tito lidé nakonec k volbám přijdou, a v případě, že ano, zda preferované straně vhodí hlas, anebo nakonec raději podpoří méně preferovanou stranu, která má však větší pravděpodobnost, že se do zastupitelstva dostane,“ uvedla agentura.

Z navržených hejtmanů by si lidé nevybrali

Více než polovina (55 procent) voličů by podle šetření využila při volbách možnosti preferenčních hlasů, tedy tzv. kroužkování, kdy se mohou kandidáti z nižších příček kandidátek vyhoupnout na základě preferenčních hlasů na přední pozice. Více než čtvrtina dotázaných (28 procent) by si například nevybrala z kandidátů, které pětice favorizovaných stran nominovala coby lídry svých kandidátek. Z kandidátů Stanislava Mišáka (ČSSD), Petra Gazdíka (Starostové a TOP 09), Libora Lukáše (ODS), Jiřího Čunka (KDU-ČSL) a Ivana Mařáka (KSČM), by měl největší šanci současný hejtman Stanislav Mišák, kterého mezi zmíněnými preferuje pětina lidí.

Ve Zlínském kraji by se podle průzkumu dostavilo k volebním urnám 42 procent oprávněných voličů. Ostatní zdůvodňují svou neúčast především znechucením politickou situací. Při posledních volbách do krajského zastupitelstva před čtyřmi lety se zúčastnilo 41,13 oprávněných voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám