Hlavní obsah

Žalobce uspěl s odvoláním v případu syna exposlance Bílého

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Státní zástupce uspěl s odvoláním proti loňskému rozsudku klatovského soudu, který zprostil obžaloby Davida Bílého (33). Ten je synem bývalého poslance za ODS Jiřího Bílého, a právě otce měl po krachu své firmy nezákonně zvýhodnit před ostatními věřiteli, a způsobit jim tak škodu přes tři milióny korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Rozsudek senát odvolacího soudu zrušil a případ vrátil okresnímu soudu, aby jej znovu projednal a rozhodl,“ řekla v pondělí Právu mluvčí Krajského soudu v Plzni Alexandra Vaňková. Podle ní klatovský soud neprovedl dostatek důkazů a nevypořádal se všemi okolnostmi důležitými pro rozhodnutí. Za poškozování věřitele mu hrozí až tři roky vězení.

David Bílý převedl na svého otce strojní zařízení společnosti Melagris, která provozovala krůtí farmu a která se dostala kvůli dluhům do konkurzu. Exposlanec byl jedním z věřitelů, ale podle žalobce měl majitel firmy uspokojit poměrnou částí všechny věřitele. Tím největším byla firma dodávající krmiva, které David Bílý dlužil osm miliónů korun. Ta podle vyjádření svého právního zástupce měla o strojní zařízení farmy jako formu částečné kompenzace dluhu rovněž zájem.

David Bílý se u soudu hájil tím, že jeho otec byl nejstarším věřitelem. „Půjčoval jsem synovi peníze. Nakonec mi zůstal dlužen 1,7 miliónu korun. Sepsali jsme smlouvu, že když půjčku nesplatí, převede na mě technické vybavení,“ prohlásil před soudem exposlanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám