Hlavní obsah

Vláda má mít pod palcem šéfa obávaných cifršpiónů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po letech sporů kolem postavení mocného Finančně-analytického útvaru (FAÚ) přišel ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s návrhem, jak utnout spekulace o činnosti těchto cifršpiónů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

Kalousek navrhuje, aby šéfa FAÚ na návrh ministra financí jmenovala a odvolávala vláda. Dosud platí, že tuto pravomoc má výhradně ministr a nikdo mu do toho nemůže mluvit.

Nově by pak tato finanční zpravodajská služba měla spadat pod dohled zvláštního parlamentního orgánu. Stejně jako třeba civilní kontrarozvědka nebo Národní bezpečnostní úřad či policejní odposlechy. Jejím členům by útvar každoročně předkládal zprávy a na vyžádání by musel informovat o svých šetřeních. Ovšem bez konkrétních jmen a jen v případě, že už šetření skončila.

Obávaný útvar, který má na starosti boj proti praní špinavých peněz, ministr financí už před časem personálně posílil, stejně jako nešetřil na jeho vyhledávacím a analytickém vybavení. Díky tomu se tak jeho pracovníci stali noční můrou pro mnohé nepoctivce. Jen loni třeba podle Kalouska se FAÚ podařilo zajistit více než 800 miliónů Kč na bankovních účtech z podezřelých transakcí.

„Velmi mně vadí některé fantasmagorické představy o práci FAÚ,“ řekl Právu Kalousek a dodal: „Řeči o tom, že je útvar používán proti politické konkurenci, jsou samozřejmě nesmysl, ve skutečnosti to ani nejde. Jediné, jak o tom ujistit, je právě navrhovaná změna včetně zřízení nebo určení parlamentního orgánu pro dohled.“

Někteří politici ODS před časem tvrdili, že útvar jde účelově po krku tzv. kmotrům neboli šedým eminencím z řad ODS. I proto chtěl ještě loni premiér Petr Nečas do dodatku koaliční smlouvy prosadit, aby byl FAÚ nezávislým úřadem mimo ministerstva. Nakonec se ale původní stejně jako nová koalice dohodly na navrhovaném řešení.

Spekulace o zneužití útvaru podle některých politiků posílilo šetření a zveřejnění podrobností kolem kauzy ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) Promopro. Útvar zmapoval finanční toky v celém případu a pomocí zahraničních partnerů zablokoval peníze na účtech v cizině. To někteří politici ODS označovali za odplatu za Vondrovo šťourání v zakázkách na obraně.

Nikdo nemá výhrady

Podporu má nový návrh u soc. dem. „Je to krok správným směrem,“ řekl Právu šéf strany Bohuslav Sobotka. Nemá přitom žádné indicie, že by byl útvar zneužíván v politickém boji. „Předpokládám, že všichni ministři financí byli do té míry profesionály, že by si něco takového nedovolili,“ uvedl Sobotka.

„Každé jmenování kolektivním orgánem znamená zprůhlednění procesu. Ukončí se debaty, zda někdo je či není něčí člověk,“ okomentovala návrh změny vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

A změna se zamlouvá i ODS, ale předseda sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek ve sněmovní dohled příliš nevěří. „Změna volby šéfa útvaru je kladná zpráva, záporná je, že by měl vzniknout další sněmovní orgán,“ řekl Právu.

Véčkařský předseda Radek John Právu řekl, že „byli řízeně kontrolováni lidé kolem VV“. Vždy prý ale slyšeli, že útvar provádí šetření na základě podnětu bank. „A to nejde ani potvrdit, ani vyvrátit,“ připustil. Právě proto úpravu vítá, byť by podle něj bylo lepší, aby FAÚ stál mimo resorty a aby spadal třeba pod centrální banku. John je přesvědčen, že důležitá je i kontrola, neboť útvar je podle něj mocnější než policisté. „Policie musí žádat o přístup k účtům, FAÚ je má on-line,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám