Hlavní obsah

Proti zápisnému se studenti bouří, akademici se přou

Právo, jov, rsk

Většinou na odpor ze strany akademiků a studentů narazil záměr ministra školství Petra Fialy zavést od příštího akademického roku zápisné zřejmě v rozsahu pěti až šesti tisíc za rok. Naopak vládní poslanci se zpoplatněním VŠ souhlasí, musí však být kompenzováno formou sociálních stipendií. Opozice je ostře proti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Petr Fiala

Článek

O Fialových plánech informovalo páteční Právo. „V zájmu toho, aby byli všichni klidní, si dovedu představit, že horní hranici zápisného dáme přímo do vysokoškolského zákona, aby ji nebylo tak snadné měnit,“ sdělil ministr.

Předseda Studentské komory Rady VŠ Miroslav Jašurek přesto soudí, že jde o otevření prostoru ke zpoplatnění studia. „Zápisné je jiná forma školného a ne administrativní poplatek. Byť začíná na relativně nízkých částkách, tak ho nelze ospravedlnit. Vláda se zbavuje odpovědnosti, jak nahrazovat výpadky veřejných financí,“ řekl Právu.

Podle Jašurka ani stanovení zápisného zákonem nezabrání dalšímu růstu plateb. „V drtivé většině zemí, kde došlo ke zpoplatnění studia, se pak poplatky zvyšovaly,“ dodal.

VŠ chtějí víc peněz, říká rektor Bek  

Rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek uvedl, že by byl rád, aby vysoké veřejné školy měly víc peněz. „Pro rektora, nikoli jako pro občana je pro mě důležitější, abych korigoval nedostatek financí, než z které kapsy to vezmu. Pro mě je tedy přijatelný model zápisného nebo školného a zvažovanou výši považuji z hlediska příjmů za akceptovatelnou,“ uvedl.

Podle Beka by školy měly mít možnost zacházet s poplatky pružně a studentům je i odpouštět. Představa, že by si studenti hradili tak vysoké školné jako v Anglii, je pro něj společensky i politicky nemožná.

„Náklady na studenta se snižují již šest let, tudíž je paranoidní argument, že výpadek státních financí chce vláda nahradit školným. Já chci stav korigovat,“ doplnil. Rektor MU by souhlasil i se zápisným pro stávající studenty, nikoliv jen pro ty nově přijaté. „Studenti mají pocit, že jsou privilegovaná skupina obyvatelstva, ale já také platím jiné daně, než když jsem nastupoval do práce,“ podotkl.

Zápisné je špatná variace na myšlenku školného

Bývalý rektor MU a místopředseda Rady vysokých škol Jiří Zlatuška naopak zápisné označil za špatnou variaci na myšlenku školného. „Jde jen o zoufalost vlády, která se za každou cenu snaží zpoplatnit vzdělávání. Přitom jsem býval zastáncem školného, dokud jsem se neseznámil se zkušenostmi ze zahraničí a zjistil jsem, že slušný model neexistuje,“ uvedl.

Zlatuška si myslí, že Fiala svou snahou jen plní politickou objednávku: „Ministr nám na začátku července nebyl schopen dát ucelenou představu o systému. Vláda si jen chce zachránit tvář, protože si placení na VŠ stanovila jako úkol. Nyní však zcela vypadl slib o tom, že pro potřebné studenty zavede finanční pomoc.“

Student filozofie z iniciativy Za svobodné vysoké školy Václav Drozd řekl Právu, že takový scénář očekával. „Zatím jde o velice vágní návrhy a musíme si počkat na oficiální znění zákona. Každopádně se chceme zapojit do celosvětového listopadového protestního týdne studentů,“ uvedl. Podle něj ani uzákonění stropu zápisného nezaručí, že v budoucnu se nezvýší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám