Hlavní obsah

Dožínky v Kroměříži doprovodil rekordní počet krojovaných účastníků

Právo, Jiří Růžička
Kroměříž

Rekordní počet krojovaných účastníků ozdobil v sobotu dožínky Zlínského kraje v Kroměříži. Ulicemi prošlo přes osm set krojovaných členů folklorních souborů z Hané, Valašska, Slovácka a dalších regionů. Jako hosté pak krojované soubory ze Slovenska a v Kroměříži poprvé také z Číny.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Dožínky Zlínského kraje

Článek

Dožínkový věnec převzal hospodář, v jehož roli se ocitl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. Kromě průvodu město ozdobil i jarmark lidových řemesel, prezentace a prodej regionálních potravin, vystoupení folklorních souborů a představení moderní zemědělské techniky. Okres Kroměříž je typická zemědělská produkční oblast, a proto se i dožínky, které nesou označení krajské, konají právě v Kroměříži.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Kroje oblékly i děti

Co vůbec dožínky znamenají? V různých oblastech kraje a republiky měly různé názvy – dožínky, dožatá, obžínky či ožínky. Přesto se pod všemi těmito názvy odnepaměti skrývá oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu národa na další období. Jejich základní myšlenkou bylo děkování za štědré dary poskytnuté přírodou.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Na dožínkách v Kroměříži se představil i folklorní soubor z Číny

Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit. Z posledního mandele se upletl dožínkový věnec, který ženci předávali hospodáři. Poté následovaly bujaré oslavy.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Dožínky Zlínského kraje

V Kroměříži začala v sobotu také výstava hanáckých krojů a na dvoře Arcibiskupského zámku si návštěvníci pochvalovali slavnosti chleba a pekařských výrobků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám