Hlavní obsah

Chtěl ze mě udělat donašeče, postěžoval si Rath po návštěvě Janečka

Novinky, jas

Poslanec David Rath přiblížil průběh setkání s podnikatelem Karlem Janečkem, který zvažoval, že by za něj mohl alespoň z části zaplatit 14miliónovou kauci. Podle Ratha však Janečkovi, který je zakladatel Nadačního fondu proti korupci, nešlo o jeho případ, ale o to, zda by neodkryl aktivity Jaroslava Tvrdíka, který působil jako volební manažer ČSSD. To Rath podle svých slov odmítl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath

Článek

"Během našeho zhruba 20minutového rozhovoru se pan Janeček zajímal především o aktivity Jaroslava Tvrdíka v Lidovém domě. Náš rozhovor skončil ve chvíli, kdy pan Janeček pochopil, že ze mě informátora pro svůj protikorupční fond neudělá," uvedl poslanec v tiskovém prohlášení.

Janeček o setkání řekl, že jej překvapilo, když mu Rath tváří v tvář tvrdil, že se nedopustil korupce ani jakékoliv špatnosti. Podle svých slov jej považuje za "nečistého".

Janeček nepůjčí Rathovi na kauciVideo: Prima FTV

Janeček ve vysílání České televize takovouto interpretaci odmítl. Podle něj při rozhovoru s Rathem došlo i na téma financování stran, přičemž padlo i Tvrdíkovo jméno.

Ratha překvapilo, že si Janeček udělal úsudek o jeho případu "během 24 hodin". "Od první chvíle mně bylo jasné, že mu jde v první řadě o zviditelnění a prezentaci jeho osoby a že mi žádné peníze půjčit nehodlá a nikdy nehodlal," dodal trpce Rath, který prostor využil i ke kritice práce policie. Ve stejném duchu se na páteční tiskové konferenci vyjadřovali i jeho advokáti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám