Hlavní obsah

Salačové v kauze Rath hrozí 10 let. Když bude víc mluvit, má naději na podmínku

Právo, Radim Vaculík

Podnikatelka Ivana Salačová, která dosud jako jediná ze stíhaných v korupční kauze Davida Ratha vypovídala a částečně se přiznala, dostala od státního zástupce Petra Jiráta nabídku stát se tzv. spolupracující obviněnou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath v pondělí u soudu

Článek

Právu to ve čtvrtek řekl sám Jirát s tím, že se ale dosud se Salačovou nedohodli. Aby se tak stalo, musela by stíhaná žena podle něj o jednání hlavních aktérů případu promluvit víc než dosud.

Pokud by to majitelka kladenské stavební firmy učinila a toto postavení získala, měla by u soudu velkou naději i na podmínku. Nyní jí hrozí až desetileté vězení.

„Nejen že jsme o té možnosti (spolupracující obviněné) přemýšleli, ale v návaznosti na postup paní Salačové, kdy sama přes obhájce přišla s tím, že bude vypovídat, a uvedla určité skutečnosti, jsme u ní sondovali, zda by nechtěla být spolupracující obviněnou,“ uvedl Jirát.

Nabídku tedy podle svých slov sdělil obhájci Vojtěchu Veverkovi, ale ten se zatím s klientkou definitivně nerozhodl, zda k dohodě dojde.

„Zatím ta reakce nebyla přímo negativní, ale ani pozitivní. Ten obviněný totiž musí spolupracovat mnohem víc než jen doznat svou trestnou činnost, ale rozkrýt celou tu skupinu. K tomu se ale ona zatím neodhodlala,“ podotkl státní zástupce.

Na druhou stranu připustil, že na základě výpovědi Salačové policie v červenci obvinila dalšího z podnikatelů, manažera stavební společnosti Pohl Václava Kovandu, který dohlížel na rekonstrukci gymnázia v Hostivici. I díky tomu se krátce nato dostala podnikatelka z vazby na svobodu.

Předávala "králíky"

Podle zdroje Práva seznámeného s vyšetřováním řekla Salačová při své výpovědi policistům, že Kovanda „věděl o tom, že výběrové řízení na rekonstrukci gymnázia v Hostivici bude ovlivněno za určitou finanční provizi“.

„Ona jeho jméno uvedla, protože to zapadalo do její trestné činnosti, ke které se doznávala. To ale ještě nestačí na spolupracujícího obviněného. Tam šlo o to, že se doznávala k tomu, kdo a v jaké výši poskytoval úplatek,“ poznamenal k tomu ve čtvrtek Jirát.

Podle mínění policie předala podnikatelka ze zakázky v hodnotě 26 miliónů korun v kanceláři tehdejší ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové úplatek 2,8 miliónu, označovaný v odposleších za „králíky“.

Musela by víc mluvit

Jak Právo jako první před několika týdny informovalo, obhájce Salačové Veverka už dříve zvažoval, že sám navrhne státnímu zástupci pro svou klientku zmíněný institut spolupracující obviněné. [celá zpráva]

Jenže nynější vyjádření žalobce svědčí o tom, že dosavadní informace poskytnuté podnikatelkou při několikahodinovém výslechu k získání takového postavení zatím nestačí, a pokud by se spolupracující obviněnou měla stát, musela by se rozhovořit ještě víc. Zda to nakonec udělá, to nechtěl její obhájce ve čtvrtek prozradit.

„My jsme učinili částečně doznání v té věci, ale jsou tam ještě nějaké další podmínky, na kterých jsme se zatím nedohodli. Je to takové nejisté a definitivní rozhodnutí, zda nabídku přijmeme, si necháme na konec vyšetřování,“ reagoval na slova státního zástupce Veverka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám