Hlavní obsah

Situace je bezvýchodná, přiznal Rathův právník

• Aktualizováno

Právníci Davida Ratha řeší, jak sehnat potřebných 14 miliónů korun na kauci. Její výši stanovil soud v pondělí. Rathův právník Adam Černý přiznal, že situace je bezvýchodná. Do čtvrteční půlnoci mohou na výši kauce podat stížnost. O postupu se ještě ve středu večer budou radit s Rathem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Rathův otec Ratmír (vlevo), přítelkyně Renata Horká a právník Roman Jelínek

Článek

Budou zřejmě zvažovat právě podání stížnosti, protože hrozí, že nakonec bude kontraproduktivní. Odvolací soud by kauci vůbec nemusel připustit, případně by ji mohl teoreticky ještě zvýšit.

Podle České televize chtějí právníci s Rathem projednat radikální řešení, neřekli ale jaké. To chtějí prozradit ve čtvrtek na tiskové konferenci. Rozhodnutí soudu pro Prahu-východ ale považují za nestandardní. Před rozhodnutím sice vyslechl Rathova otce, který nabízel kauci, ale nikoliv Rathovu přítelkyni, která taktéž nabízela peníze. Jednání mělo podle právníků být odročeno.

Nabídli celkem milión

Politikův otec Ratmír nabídl za syna kauci půl miliónu, jeho přítelkyně Renata Horká taktéž půl miliónu. Soud ale požaduje mnohem více, protože přihlížel mimo jiné k majetkovým poměrům.

Za Ratha se zaručilo 30 lidí, s kaucí ale pomoci nechtějí a Rathovo okolí to po nich ani nežádá.

Ratmír Rath Právu řekl, že jedinou možností jak požadované peníze získat je, že by na základě jeho žádosti uvolnila policie zhruba desetimilionovou částku, která byla nalezena u Ratha v trezoru, policie ji zabavila. Jde údajně o peníze Ratmíra Ratha.

Rath byl obviněn z přijetí úplatku ve výši sedm miliónů korun za to, že zmanipuloval zakázku na opravu zámku v Buštěhradu. Poslanecká sněmovna svého člena vydala ke stíhání.

V červenci pak policie doručila Sněmovně žádost o Rathovo vydání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, na vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici a na dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám