Hlavní obsah

Sucho a teplo trápí rybáře na Olomoucku, zaznamenali už první úhyn ryb

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kvůli dlouhotrvajícímu suchu hrozí na Olomoucku úhyny ryb. První případ zaznamenali rybáři ve středu ráno na rybníku Hamrys na okraji Olomouce. Důvodem úhynu ryb tu byl nejspíš nedostatek kyslíku.

Foto: HZS Olomouckého kraje

U rybníka s uhynulými rybami zasahovali i hasiči.

Článek

„Hasiči na místě provedli důkladný průzkum okolí a vyloučili přítomnost nebezpečné látky na vodní hladině,“ řekl Právu krajský mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. „Jde o klasický případ kyslíkového deficitu způsobeného vysokými teplotami,“ sdělil Právu k úhynu ryb vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka.

V rybníku uhynuly zřejmě desítky ryb. Byly mezi nimi drobné kaprovité ryby, ale i okouni, štiky či sumec. Škoda dosud nebyla přesně vyčíslena, ale pohybovat se bude zřejmě v řádu tisíců korun.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Mezi mrtvými rybami byl i sumec.

„Rybník Hamrys tvoří vodou zaplavená jáma po těžbě štěrkopísku. Není tam ani přítok, ani odtok. Situace se tu z hlediska životního prostředí zhoršuje již několik let a úhyny ryb se tu mohou opakovat,“ uvedl Loyka.

K úhynu ryb došlo podle něj brzy ráno. „Odpovídá to i našim zkušenostem. V noci klesá produkce kyslíku, a pokud je ho ve vodě už tak málo, nastává pro ryby kritická situace,“ poznamenal Loyka s tím, že čím vyšší teploty jsou, tím horší je rozpustnost kyslíku ve vodě a naopak roste jeho spotřeba rybami a vodními živočichy.

Dodal přitom, že kritická začíná být na Olomoucku kvůli dlouhotrvajícímu suchu i situace na některých vodních tocích. „Je možné, že na tocích s minimálními průtoky bude třeba dělat záchranné odlovy, ale je otázkou, kam s odlovenými vodními živočichy,“ řekl Loyka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám