Hlavní obsah

Hejtmani dali košem Klausovi, přednost dostala kampaň ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahájení kampaně ČSSD pro říjnové krajské a senátní volby v pondělí 27. srpna v Brně je pro hejtmany přednější než delší dobu chystané a již oficiálně ohlášené setkání s prezidentem Václavem Klausem v Lánech, které bylo naplánováno na tentýž den. Klaus se chtěl s hejtmany oficiálně rozloučit před říjnovými volbami, ale sociální demokracie na základě rozhodnutí stranických špiček návštěvu odřekla.

Článek

Šéf Asociace krajů ČR a první místopředseda ČSSD Michal Hašek zaslal na Hrad dopis, ve kterém hejtmany ze schůzky s hlavou státu omluvil. Jak Právo uvedlo už minulý týden, z rozhodnutí šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky se mělo politické grémium, jeho součástí je i Hašek a pardubický hejtman Radko Martínek, rozjet na kampaň několik hodin před naplánovaným přijetím u Klause v Lánech.

"Již je to vyřešené,“ potvrdil v pondělí Hašek na dotaz Práva odeslání písemné omluvy. Předseda asociace zároveň požádal Klause o stanovení nového termínu setkání na zámku v Lánech. Prezidentovi už byl list doručen.

Náhradní termín zatím není

„Pan prezident vyšel vstříc žádosti šéfa Asociace krajů ČR Michala Haška. Plánované setkání s hejtmany v Lánech se tak v daném termínu neuskuteční. Náhradní termín zatím nebyl stanoven,“ sdělil Právu mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Oznámení o schůzce viselo již druhým týdnem na Klausově webu a v úterý bylo staženo.

O tom, že se do Lán v pondělí nepodívají, byli zpraveni i ostatní hejtmani. „Takto jsem informována a souhlasím s tím,“ uvedla ústecká hejtmanka Jana Vaňhová. „Z prezidentské kanceláře přišla před chvílí informace, že se setkání ruší a hledá se nový termín,“ řekl moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas. Doplnil, že rozhodnutí respektuje.

Právě Palas byl odpůrcem toho, aby se Asociace krajů ČR hejtmany ze schůzky v Lánech omluvila. Odkázal na to, že šéfové krajů byli Klausem pozváni osobními dopisy.

Místo k prezidentovi pojedou do Brna

Akce v Lánech se dostala do kolize s plánem startu volební kampaně ČSSD v Brně. Setkání s hlavou státu mělo být zahájeno v půl jedenácté. Lidový dům z rozhodnutí Sobotky ale určil, že členové grémia a krajští volební lídři odjedou vlakem do moravské metropole už v osm hodin ráno.

V neděli večer se navíc koná v Lidovém domě společná večeře členů nejužšího vedení soc. dem. s uchazeči o hejtmanské křeslo. Ze třinácti šéfů krajů z řad ČSSD jich v říjnu obhajuje funkci osm.

Hrad hejtmanům rozeslal pozvánku do Lán už před dvěma týdny. ČSSD tedy věděla o této akci s předstihem, zahájení kampaně tomu ale nepřizpůsobila. Detaily se přitom dolaďovaly teprve v uplynulých dnech. Nasvědčuje tomu fakt, že ještě minulý týden měli hejtmani jen předběžnou a nepotvrzenou informaci, že v pondělí pojedou do Brna.

Podle informací Práva navíc o termín setkání s Klausem v pondělí 27. srpna požádali sami hejtmani.

Reklama

Výběr článků

Načítám