Hlavní obsah

Do zahrady sídla vlády házeli lidé papírové vlaštovky s výzvou k demisi

– Praha

Několik aktivistů z hnutí Okupujte v úterý naházelo papírové vlaštovky se vzkazy adresovanými vládě do zahrady Strakovy akademie. Kabinet premiéra Petra Nečase vyzvali k odstoupení, vláda je podle nich zkorumpovaná a jedná ve prospěch bohaté menšiny na úkor ostatních občanů. Žádný politik se ovšem v té době na zahradě neobjevil.

Na zahradě úřadu vlády přistály desítky papírových vlaštovekVideo: Novinky

 
Článek

"Chceme, aby vláda odstoupila, aby podala demisi," řekla jedna z účastnic, která si nepřála zveřejnit své jméno. Hnutí má podle ní dostatek nápadů, jak by měl stát fungovat. "Máme tady lidi, kteří mají program, jak to vést dobře. A ne, že budeme poslouchat, že bude hůř. My chceme vládu, kde bude líp," řekla účastnice.

Aktivisté se sešli zhruba v 09:00 před stánkem na Klárově, kde hnutí Okupujte (Occupy Czech) pořádá své petiční a informační akce. U stánku si vyráběli vlaštovky z protivládně zaměřených letáků. Na každý papírový kluzák poté dopsali vzkaz Nečasovu kabinetu.

Přibližně hodinu po úvodním "srazu" přešli nespokojení občané z Klárova k plotu zahrady úřadu vlády. Přes mříže vhodili připravené vlaštovky do zahrady. Policisté a členové ochranné služby Strakovy akademie jejich konání přihlíželi. Demonstranty napomenuli jen v případě, kdy se pokoušeli vylézt na zídku lemující zahradu.

Aktivisté chystají další protesty

Akce byla nazvána 1. vlaštovkiáda, podle organizátorů budou podobné happeningy pokračovat, dokud Nečasova vláda neodstoupí.

Členové hnutí Okupujte vysvětlují své akce potřebou celospolečenské diskuse o možnostech vytvoření spravedlivější společnosti, která by kladla větší důraz na přímou demokracii. Čeští aktivisté se inspirovali americkým hnutím Occupy Wall Street. Po jeho vzoru na jaře začali tábořit v parku na Klárově.

Po zrušení tábora v centru města se někteří aktivisté přesunuli na Vyšehrad. Městská policie ale jejich stan před nedávnem vyklidila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám