Hlavní obsah

Silné bouřky zasáhly jih Čech a Liberecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Přes Prachaticko přešly nad ránem silné bouřky, zasáhly i Českobudějovicko a Táborsko. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal ve 4:00 výstrahu před kroupami, silnými nárazy větru a přívalovým deštěm. V noci bouřky zasáhly také Liberecko.

Srážky nad územím ČRVideo: ČHMÚ

 
Článek

"V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů," uvedli meteorologové.

Po bouřkách jihočeští hasiči vyjížděli například k popadaným stromům u Týna nad Vltavou na Českobudějovicku, na Strakonicku čerpali vodu ze sklepů. Mezi Veselím nad Lužnicí na Táborsku a Lomnicí nad Lužnicí narazil osobní vlak do padlého stromu. Při nehodě nikdo nebyl zraněn.

Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů nebyly následky bouřek nijak dramatické.

Bouře na Liberecku

Výstrahu před velmi silnými bouřkami s nárazovým větrem a místy také s krupobitím vydal ČHMÚ během noci také pro Děčínsko a Českolipsko.

Výstraha platila pouze pro Liberecký kraj, intenzivněji než Česko zasáhl pás oblačnosti Německo a Polsko. Nebezpečí bouřek skončilo po půlnoci. Kromě Děčínska a Českolipska zasáhla oblačnost i Liberecko a Semilsko.

Ve zbytku ČR je v platnosti výstraha před vysokými teplotami a nebezpečím požárů.

V ČR už několik dní panují extrémní vedra, v pondělí padl teplotní rekord pro celou ČR. V Dobřichovicích u Prahy naměřili 40,4 stupně Celsia. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám