Hlavní obsah

Ručitelům za Ratha se kauci platit nechce

Novinky, jov
Aktualizováno

Za Davida Ratha se zaručilo několik desítek lidí, všichni žádali jeho propuštění z vazby. Mezi nimi byli i někteří poslanci. Soud v pondělí stanovil kauci ve výši 14 miliónů korun. Na tuto sumu ručitelé, které Novinky oslovily, ale přispívat nehodlají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Huml je jedním z těch, kdo se za Ratha zaručili.

Článek

Jedním z těch, kdo se za Davida Ratha zaručil, je poslanec Stanislav Huml. "Přispět nemohu, i kdybych chtěl," řekl Novinkám s odkazem na své finanční možnosti.

Podle něj je záležitost věcí Rathovy rodiny. Připomněl, že v západní Evropě je možné si na tento účel vzít i úvěr.

Přispět se podle informací Novinek nechystá ani poslanec Jiří Šlégr (LEV 21), který se taktéž za Ratha zaručil.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec ČSSD Jiří Šlégr

Na kauci nepřispěje ani Milan Badal, osobní tajemník kardinála Dominika Duky. Vysvětlil, že záruku poskytl kvůli Rathově rodině.

Rathův otec Ratmír a jeho přítelkyně Renata Horká nabídli na případnou kauci každý půl miliónu korun, soud ale požaduje mnohem více. Rath kauci ze svých peněz zaplatit nemůže, protože má obstavený majetek.

Dryml: Soudce rozhodl pod vlivem horka

Senátor Vladimír Dryml, který kandiduje za SPOZ, se za Ratha taktéž zaručil a rozhodnutím soudce je pobouřen. "Soudce musel rozhodovat pod vlivem horka," řekl. Doplnil, že soudci by jednou ročně měli procházet psychotesty.

"Považuji to za urážku," komentoval Dryml.

Za Ratha se písemně zaručilo 30 lidí, mezi nimi poslanci i senátoři.

Reklama

Související témata:

Související články

Za Rathovu svobodu chce soud 14 miliónů korun

David Rath může být volný po splacení kauce ve výši 14 miliónů korun. Rozhodl tak v pondělí Okresní soud Praha-východ. Státní zástupce i Rathovi advokáti další...

Výběr článků

Načítám