Hlavní obsah

Dienstbier láká v prezidentské kampani na volební revoluci

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier chce prosadit změnu volebních zákonů, která by lidem umožnila bez omezení vybírat kandidáty pomocí preferenčních hlasů. Volební revoluce by podle něj měla přinést renesanci politických stran a hlavně zvýšit zájem o veřejné dění. S obdobnými nápady už přišli Dienstbierovi konkurenti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

Lidé zklamaní vývojem po listopadu 1989 podle Dienstbiera rezignovali na veřejnou aktivitu. „Tento problém zasahuje i český stranický systém, protože v politických stranách je naprosto mizivé procento lidí,“ uvedl prezidentský kandidát sociální demokracie na pondělní tiskové konferenci v Senátu.

„Pokud o sestavení kandidátek rozhoduje několik desítek lidí, tak systém je velmi zasažitelný něčím, co by se dalo nazvat politickou korupcí,“ poukázal Dienstbier na praktiky velrybářství v politických stranách, které ostatně zasáhly i jeho ČSSD. Pokud nedojde ve stranickém systému ke zlepšení, v důsledku může podle uchazeče o Hrad dojít i k ohrožení demokracie.

Před dvěma týdny proto Dienstbier předložil do Senátu změnu, která se týká voleb do Sněmovny, krajů, obcí a Evropského parlamentu. Ruší pětiprocentní práh preferenčních hlasů, který je třeba překonat pro přeskočení lídra kandidátky. Návrh podle Dienstbiera umožňuje voličům provést ve volbách jakési primárky a stranou nadiktovanou kandidátku předělat.

„Lidé dostanou možnost ovlivnit pořadí,“ poznamenal. V důsledku podle něj strany změní své chování. Soudí také, že nápad je šancí na obnovu důvěry lidí. V tuto chvíli jde přitom o Dienstbierův osobní návrh. „Je to můj osobní návrh, jeho cílem je otevřít debatu,“ poznamenal.

Tejc: Hrozilo by více přeběhlíků

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc si takovou změnu dovede představit. Jak ale upozornil, vše má svá pro a proti. Na jedné straně by podle Tejce měli lidé možnost ovlivnit výrazně kandidátku, na té druhé by se ale oslabovala vůle politických stran.

Mohlo by dojít k problémům se sestavením sněmovních klubů. „Bylo by více přeběhlíků,“ soudí Tejc. V praxi by podle něj také hrozilo, že ve Sněmovně zasednou hlavně zástupci velkých měst, kdy by třeba Brno získalo šest poslanců najednou na úkor přilehlých regionů.

Tejc se ale nebrání debatě o Dienstbierově nápadu. V každém případě by podle něj měla být diskuse vedena nejen se stranami, ale i s politology. Právě Tejc se už distancoval od Dienstbierovy myšlenky umožnit adopce dětí homosexuálním párům.

Dienstbier využil tiskové konference k volební revoluci k dalšímu vymezení vůči konkurentům v přímé volbě prezidenta. Řada z nich se podle něj snaží rozladěnosti veřejnosti využít. „Staví se jako nadstraničtí kandidáti, jako ti, kteří nemají s tímto problémem nic společného,“ míní.

V souvislosti s konkurenty hovořil o spojení s vlivovými skupinami, o získávání peněz od lidí, kteří proprali peníze v minulosti. Zřejmá byla narážka na prezidentského kandidáta Miloše Zemana, který získává příznivce právě v ČSSD.

"Ruské peníze"

Dienstbier odkázal na billboardovou kampaň, u které podle něj není jasné financování. „Mluví se o zahraničí, konkrétně o ruských penězích,“ pustil se do soupeře. Právě Zeman přitom dlouhodobě prosazuje radikální změnu volebního zákona, která by voličům umožnila vybírat poslance z kandidátek všech stran ucházejících se o jejich přízeň.

Prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka jde ještě dál, přišel s ideou, že by lidé volili poslance přímo stejně jako hlavu státu. Vladimír Dlouhý pak navrhl, aby bylo volební právo poskytnuto už šestnáctiletým, jako je tomu v sousedním Rakousku.

Reklama

Výběr článků

Načítám