Hlavní obsah

Česko rozpálí saharský vzduch, rtuť bude šplhat ke 40 stupňům

Aktualizováno

Příliv tropického vzduchu ze západní Sahary vyžene v pondělí maximální teploty v Česku na rekordní hodnoty pro tento den. Nejtepleji bude v Praze a ve Středočeském kraji, kde rtuť teploměru vystoupí na 38 stupňů, nejchladněji bude na východě Moravskoslezského a Zlínského kraje, kde naměří 32 stupňů.

Česko rozpálí saharský vzduch, rtuť bude šplhat ke 40 stupňůmVideo: Novinky

 
Článek

"Samozřejmě je nutné dodržovat pitný režim, ale je třeba také upozornit na vysoký UV index, který bude na stupni 7. V pravé poledne se proto rozhodně nezdržujte na přímém slunečním záření," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Budou padat četné teplotní rekordy. Například rekord z pražského Klementina pro 20. srpen pochází z roku 1943 a činí 34,6 stupně, s vysokou pravděpodobností tak bude pokořen.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí prodloužil výstrahu na extrémně vysoké teploty i na úterní odpoledne. V Jihomoravském a Zlínském kraji bude platit až do středečního večera.

V Evropě je v pondělí tepleji jen ve Španělsku, například Sevilla hlásí 41 stupňů. Ostatní země mají do 36 stupňů, v Chorvatsku maximálně 35 stupňů. Relativně chladné počasí panuje ve Skandinávii a v Británii, kde se teploty pohybují jen lehce nad 20 stupni.

Horký a bouřlivý týden 

Extrémně horké tropické proudění zastaví v úterý vlnící se studená fronta postupující od severozápadu, na níž se mohou vyskytovat silné bouřky s krupobitím, přívalovými dešti a nárazy větru kolem 90 km/h. Noc na úterý by ale měla být ještě tropická, kdy teploty neklesnou pod 20 stupňů.

Ochlazení přinese na západ teploty kolem 28 stupňů, v Praze budou maxima na 32 stupních a na Moravě se naopak oteplí na 34 stupňů.

"Tropické teploty budou v maximech panovat zřejmě až do soboty. Od středy do soboty bude oblačno, přechodně polojasno, místy s přeháňkami nebo bouřkami, které mohou být velmi silné. V Čechách se budou teploty pohybovat mezi 25 až 30 stupni, na Moravě budou stoupat až ke 33 stupňům," řekla Honsová, podle které přijde výraznější ochlazení až v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám