Hlavní obsah

V Česku padaly teplotní rekordy, naměřeno bylo až 36,4 stupně Celsia

V České republice v neděli padaly teplotní rekordy. Nejvyšší teplotu, 36,4 stupně Celsia, naměřili meteorologové v Řeži v okrese Praha-východ. Absolutní rekord pro tento den, kdy bylo v roce 1943 v Písku zaznamenáno 37,6 stupně, ale zatím vydržel, upozornil Stanislav Racko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vlna extrémních veder zasáhla celou Evropu, ve Francii naměřili až 42,3 stupně.

Foto: Profimedia.cz

Horké má být celý týden.

Článek

Podle ČHMÚ ohrožují vysoké teploty hlavně Prahu, Středočeský a Ústecký kraj, což dokládají i nedělní nejvyšší teploty. Druhá nejvyšší teplota po Řeži byla naměřena v Praze-Karlově, a to 36 stupňů Celsia. Těsně pod touto hranicí zůstal s 35,8 stupně Žatec na Lounsku, s 35,7 stupně Louny a 35,5 stupně naměřili v Doksanech na Litoměřicku.

V Žatci, Lounech a Doksanech se zároveň jednalo o rekordní hodnoty. Ve všech třech případech byly původní rekordy z roku 2000. V Žatci bylo tehdy naměřeno 33,5 stupně Celsia a v Lounech a Doksanech shodně 34,5.

Navzdory velkému horku ovšem v Česku na mnoha místech historické teplotní rekordy neděli přežily. Třeba v pražském Klementinu byla zatím naměřena teplota vzduchu 31,5 stupně, kdežto rekord z roku 1892 činí 35,6 stupně.

"České teplotní rekordy pro 19. srpen jsou totiž velmi vysoké, často kolem 35 stupňů. V pondělí ale jistě padne rekordů více," míní Racko. ČHMÚ totiž předpověděl, že by v pondělí mohla rtuť v teploměru vystoupat až na 38 stupňů Celsia.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám