Hlavní obsah

Pražský dopravní podnik proplácí dvě miliardy bez smluv, tvrdí odvolaný Lich

Odvolaný ředitel Dopravního podniku Praha (DPP) Vladimír Lich v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi řekl, že podnik proplácel i faktury nekryté smlouvami. Ročně takto vyplatil dvě miliardy korun. Poukázal také na nevhodný vliv politiků na chod podniku.

Foto: Petr Janiš, Právo

Vladimír Lich

Článek

„Ze sedmi a půl miliardy se vyplácejí dvě miliardy bez smluv ročně,“ řekl Lich. Zopakoval, že některé služby, za které DPP platí, byly předražené. Odhady hovoří až o dvoutřetinovém nadsazení plateb za poskytování systému objednání jízdenek přes SMS.

K jiné službě, obrazovkám ve stanicích pražského metra, kde se objevují zprávy a reklamy, Lich řekl: „Já bych si myslel, že když je to v našich prostorách, tak že za to budou oni platit nám. Ale ne, my platíme jim,“ řekl. Upřesnil, že měsíčně DPP poskytovateli za službu platí 1,5 miliónu korun.

Do chodu podniku zasahují politici

Lich si posteskl nad tím, že do chodu DPP zasahují politici a externisté, kteří nejsou odborníky. V té souvislosti zmínil radního pro dopravu Josefa Noska, který prý tlačil na vyplacení faktur firmě Oleo Chemical.

Lich by si představoval, že by v představenstvu seděli stejní lidé jako v managementu. „Pořád jsou tam dva externisti,“ uvedl.

Vladimír Lich, kterého před několika měsíci za účelem ekonomického ozdravení podniku jmenoval do funkce pražský primátor Bohuslav Svoboda, byl ve čtvrtek ze své funkce odvolán. Tedy jen den poté, co podnik pod jeho vedením podal trestní oznámení na bývalé vedení. [celá zpráva]

Podle ČT míří oznámení mimo jiné na bývalého šéfa představenstva a bývalého radního za ODS Radovana Šteinera a právníky Davida Michala a Karolínu Babákovou z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners). Mezi podezřelými jsou podle ČT také ředitel Martin Dvořák a bývalý ekonomický šéf Ivo Štika.

V pátek na základě Lichova trestního oznámení zasahovala v sídle DPP policie. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám