Hlavní obsah

Horká vlna zaplavila celou Evropu, na mnoha místech propukly požáry

Novinky, Michaela Cmíralová/ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S přívaly horka se potýká celá Evropa. Lidé se snaží ochladit v moři, řekách, ale i v městských fontánách. Zatím největším problémem, který vedra přinesla, jsou požáry, které propukly na mnoha místech kontinentu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé po celé Evropě se ochlazují, kde to jen jdeVideo: Reuters

 
Článek

Na třetině území Francie byla vyhlášena pohotovost v důsledku vysokých teplot kolem 40 stupňů Celsia, které jsou pro mnohé oblasti v tomto ročním období rekordní. Úřady vyzvaly ke zvýšené opatrnosti kvůli vysokým teplotám i v dalších desítkách departementů. Žádné oběti veder nebyly dosud hlášeny.

Francouzská média připomněla, že při podobných vedrech v roce 2003 ve Francii zemřelo na dehydrataci a přehřátí tisíce převážně starých lidí.

Foto: Reuters

Hasičské letadlo přelétá nad 450 hektary lesa, které pohltil přes noc požár u Lacanau na západě Francie.

Požáry zachvátily Chorvatsko, Itálii, Řecko i Španělsko

Chorvatské pobřeží zasáhlo několik velkých požárů živených vysokými teplotami. Oheň tu zničil stovky hektarů porostů, ale podle tamních úřadů dosud neohrozil turistické ani jiné objekty.

Nejrozsáhlejší požár v Chorvatsku je hlášen z oblasti přímořského města Trogir ve střední části chorvatského pobřeží. Oheň zde vypukl v pátek pozdě večer na skládce odpadků a již pohltil na 600 hektarů vyschlého porostu. Další požáry vypukly u Splitu, Šibeniku a Dubrovniku.[celá zpráva]

Požár v sobotu zachvátil také les na ostrově Chios ve východním Řecku.

V italském Toskánsku záchranáři kvůli lesním požárům podle agentury DPA evakuovali tři kempy a několik budov. Hasiči v sobotu bojovali s plameny u města Marina di Grosseto jižně od Sieny. Požárníky v pozornosti udržují i požáry v jiných částech Itálie, především na jihu země nebo v oblasti Lazio, kde se nachází metropole Řím.

Ve Španělsku bojují s požáry už od minulého týdne, kdy muselo být z Kanárských ostrovů evakuováno více než 4000 lidí. Lesní požáry tu bylo náročné kontrolovat především kvůli vysokým teplotám a silnému větru.

Nejvíce zasaženými oblastmi bylo Tenerife a La Gomera, kde se teploty vyšplhaly až k 40°C. Oheň tu zničil na 900 hektarů chráněné přírodní rezervace. Podle ředitele národního parku Ángela Fernándeze to v některých oblastech může zabrat i stovky let, než se příroda opět vzpamatuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám