Hlavní obsah

Nečas: Část ODS chce uškodit mně i vedení, DPH je zástupný důvod

Právo, Naďa Adamíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas připustil, že při sněmovním hlasování o balíčku daňových zákonů, které Senát v uplynulém týdnu zamítl, nemusí někteří členové ODS tyto návrhy podpořit. V rozhovoru pro Právo uvedl, že by daňových zákonů mohli někteří poslanci ODS využít jako zástupného důvodu pro poškození současného vedení ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Pane premiére, spekuluje se, že chcete balíček daňových zákonů zamítnutý Senátem spojit s důvěrou vládě. Je to tak?

Nevím, kde se tato informace vzala. Ústavně to ani nejde, protože tak musí být zákon označen už ve chvíli, kdy ho vláda posílá do Sněmovny. Jiná věc je, že pokud nebude konsolidační balíček schválen, nebude možné sestavit rozpočet. A pak nemá význam, aby vláda pokračovala.

Takže byste podal demisi a tím by padla celá vláda?

Nechci dopředu vypouštět nějaká silácká slova. Pouze konstatuji, že bez schválení konsolidačního balíčku v parametrech, které v něm jsou, nepůjde sestavit rozpočet tak, aby deficit veřejných financí v příštím roce byl nižší než tři procenta HDP.

Co takhle varianta, že v případě neschválení vláda znovu požádá o důvěru, kdy už nepotřebuje 101 hlasů?

Nebudu specifikovat, co bych udělal nebo neudělal. Považoval bych to za úplně zbytečné stahování kalhot před brodem. Až u toho brodu budeme, tak ho zkrátka přejdeme.

Jste si jist sto jedním hlasem pro přehlasování Senátu?

Jsem přesvědčen, že zvítězí zodpovědnost a rozhodnutí Senátu bude přehlasováno. Vláda prostě musí do 30. září poslat Sněmovně návrh státního rozpočtu.

Nemáte strach, že zákon nepodpoří někteří vaši členové, kteří růst daní kritizují, neboť to nebylo v programu ODS?

Klíčovým parametrem není daňová sazba. Složená daňová kvóta bude dál pod 35 procenty.

Neboli potíž nebude?

Potíž může být s těmi, kteří v tom hledají pouze zástupný důvod. Vzpomeňme si na Vlastimila Tlustého. Také se oháněl rádoby programovými důvody, ale jeho motivace byla jiná. Teď je to stejné. Nechci všechny házet do jednoho pytle, ale u většiny je to pouze zástupný motiv.

A jaké jsou ty motivy?

Rozehrát vlastní politickou hru, poškodit současné vedení ODS, pomstít se mně. Je to prostě konglomerát rozhodně jiných důvodů než takzvaně ideových. Ale neplatí to pro všechny. Samozřejmě to či ono se i mně nemusí líbit. Kdybych já psal konsolidační balíček jako samovládce, taky by vypadal trochu jinak. Je to prostě politický kompromis, a i v jeho rámci je jiná varianta v podstatě neprůchodná. Takže buď se bude respektovat dominantní většinové stanovisko ODS, byť neradostně a do značné míry se skřípěním zubů, nebo se prostě měníme ve spolek zahrádkářů, kde každý má pocit, že si může dělat, co chce.

Počítáte s hlasem véčkaře Štovíčka?

Pan Šťovíček je podle mých informací pro to připraven hlasovat. Ve chvíli, kdy bychom dali najevo mezinárodním trhům, finančním institucím, že ustupujeme od konsolidační strategie, od stlačování deficitu, tak se na nás vrhnou jako supi. Nemáme luxus jako Francie nebo USA, které ustojí, když přijdou o tříáčkový rating.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám