Hlavní obsah

Protichemická jednotka české armády by mohla hlídat zbraně v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protichemická jednotka české armády by se mohla zapojit do hlídání zbraní hromadného ničení v Sýrii. Informoval o tom Český rozhlas (ČRo) s odvoláním na své zdroje. USA se obávají, že by se po pádu režimu prezidenta Bašára Asada mohly chemické zbraně dostat do rukou teroristů nebo překupníků.

Foto: Archiv Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle ČRo úřady odmítají zprávy o možném českém zapojení do operací v Sýrii komentovat. "V zákulisí to ale důvěryhodné zdroje nevylučují a připouštějí, že vedou tajná jednání," uvedl rozhlas.

Spojené státy prý o hlídání skladů chemických zbraní jednají se svými spojenci. Češi přitom své chemiky na Blízkém východě již v minulosti měli. Jednotka působila například v Iráku. V roce 2002 v hlavním městě Kuvajtu měli vojenští chemici odstraňovat následky po použití zbraní hromadného ničení.

Čeští experti působí u liberecké 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany. Díky svým schopnostem si ve světě vysloužili uznání. Mimo jiné chránili summit USA - Rusko, při kterém prezidenti Dmitrij Medveděv a Barack Obama v Praze podepsali smlouvu o omezení jaderných arzenálů. Zajišťovali také bezpečnost letních olympijských her v Aténách v roce 2004 a zúčastnili se i misí při válce v Perském zálivu a dalších zemích.

Sýrií zmítají již více než rok a půl protivládní nepokoje, které postupně přerostly v občanskou válku. Podle odhadů opozice zahynulo od loňského března v zemi přes 20 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám