Hlavní obsah

Prahu čeká "nejteplejší den roku", koná se průvod homosexuálů

Praha

Prahu čeká v sobotu "nejteplejší den v roce", jak organizátoři označují sobotní pochod hrdosti, kterým vyvrcholí festival sexuálních menšin Prague Pride. Vydá se ve 13 hodin z Václavského náměstí na Střelecký ostrov a na několik hodin omezí dopravu v centru města. Policie prý bude v pohotovosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pochodu hrdosti se loni zúčastnilo kolem 8000 lidí.

Článek

Průvod se začne řadit od 12:00 u sochy svatého Václava. Ve 13:00 se pak vydá Václavským náměstím na Můstek a přes ulici 28. října a Národní na Střelecký ostrov, kde bude následovat koncert.

Trasu průvodu letos pořadatelé přesunuli z náměstí Republiky a Příkopů na Václavské náměstí. Podle ředitele festivalu Czeslawa Walka tak budou moci alegorické vozy s hudbou doprovázet účastníky celou cestu, loni se připojily až později. Zatímco minulý rok vyrazily čtyři automobily, letos jich bude už deset. Aktivisté ponesou také stometrovou duhovou vlajku, která je symbolem hnutí za práva homosexuálů.

Walek si netroufl dopředu odhadnout, kolik lidí se průvodu zúčastní. Věří ale, že jich bude víc než loni, kdy dorazilo na 8000 lidí. „Hodně lidí už přijelo, a to i z ciziny. Partnerské hotely potvrdily větší zájem, některé mají vyprodáno," popsal Walek.

Chystají se protestní akce, tramvaje budou stát

Od 10:30 se na Václavském náměstí chystá protestovat iniciativa D.O.S.T. Podle jejího vedení je festival Prague Pride obscénní, představuje "nevkusné vnucování ideologie homosexualismu" a má "ostře konfrontační charakter". Jako pokus o provokaci chápou konzervativci i přesun začátku trasy k soše svatého Václava. "Odpovědí na to musí být hlas normality," uvedl předseda Akce D.O.S.T. Michal Semín. Podle něj "prezentace sexuálního života" nepatří do ulic.

Pražská policie podle svého mluvčího Tomáše Hulana kvůli sobotě "provádí opatření" k zajištění klidu a pořádku, spolupracuje na nich se strážníky. V ulicích budou i policisté z antikonfliktního týmu. Na provoz dohlédne dopravní policie. Podle Walka pořadatelé s policisty pravidelně jednají, žádný bezpečnostní problém by neměl nastat.

Doprava v centru by měla být omezena zhruba od 13 do 15 hodin. Tramvaje nepojedou asi hodinu v úseku od Újezdu k Lazarské, tedy přes most Legií, Národní a část Spálené. Linky 9, 18 a 22 se v době pochodu povedou po objízdné trati. Tramvaje se pozdrží i u Václavského náměstí a u Národního divadla na nábřeží. Průvod se vždy na chvíli přeruší, aby mohly projet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám