Hlavní obsah

Klaus škádlí ČSSD, pozval hejtmany na den, kdy chtějí zahájit kampaň

– Praha
Právo, Jiří Ovčáček

Vedení soc. dem. si láme hlavu nad politicky velmi citlivým problémem. V pondělí 27. srpna chce v Brně odstartovat kampaň pro krajské a senátní volby. Na ten samý den ale pozval prezident Václav Klaus hejtmany s jejich manželkami do Lán.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus s manželkou a hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem.

Článek

V rámci soc. dem. se v této souvislosti podle zjištění Práva objevily snahy dát přednost zahájení kampaně, což by hejtmany postavilo do těžko řešitelné situace. Prezident se s nimi chce před volbami formálně rozloučit, takže by bylo neslušné pozvání hlavy státu odmítnout.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola ve čtvrtek uvedl, že už skutečně obdržel zprávu o zahájení kampaně v Brně. „Mám to jako předběžnou nepotvrzenou informaci,“ řekl Právu s tím, že akce má být údajně odstartována ve čtyři hodiny odpoledne.

Klaus hejtmany s manželkami pozval osobním dopisem do Lán na půl jedenáctou. Vzhledem k tomu, že se v říjnu konají regionální volby, jde o poslední setkání hlavy státu s hejtmany v současném složení.

Podle informací Práva se má konat společný oběd a procházka v zámeckých zahradách. Nelze tedy předpokládat, že půjde o schůzku s rychlým průběhem.

Rychlý přesun bez majáčku

Hejtmani by v takovém případě museli provést svižný přesun do Brna s rizikem, že dorazí později. A po přetížené dálnici D1 to oříšek být může. Hejtmani nemají nárok na majáček s předností v jízdě.

Hovoří se ale i o snahách Lidového domu účasti hejtmanů soc. dem. na prezidentské akci v Lánech zamezit. Ve svém vyjádření to naznačili olomoucký a moravskoslezský hejtman Martin Tesařík a Jaroslav Palas. „V každém případě pojedeme. Nemá za nás kdo co rušit,“ shodně včera uvedli pro Právo.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pouze potvrdil termín zahájení kampaně. „Musím říct, že zahájíme kampaň 27. srpna v Brně,“ sdělil. Pokud jde o sladění časového rámce s akcí v Lánech, odkázal na volebního manažera Jana Hamáčka. Ten nechtěl o podrobnostech týkajících se zahájení kampaně hovořit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám