Hlavní obsah

Čunkovi Romové se chtějí po letech vrátit do Vsetína

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov

Byla to tehdy tak velká událost, že vynesla tehdejšího lidoveckého starostu Vsetína Jiřího Čunka na výsluní vrcholné politiky. Přiměl několik romských rodin, aby se z města odstěhovaly, ale teď se chce jedna z rodin vrátit zpět.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Čunek

Článek

Ani za šest let si totiž její členové v novém bydlišti v Dřevnovicích na Prostějovsku nezvykli. Se sousedy se nesžili, naopak eskaluje napětí a slovní přestřelky už přerostly na facky.

„Já chci s děckama zpátky na Vsetín, tam je to lepší,“ rozhodně se hlásí k návratu do více než sto kilometrů vzdáleného původního bydliště Růžena Ščuková, matka rodiny. Dohromady žije v Dřevnovicích přes dvacet členů Ščukovy rodiny, z toho 16 dětí.

Jeden z našich kluků dostal na hřišti od dvacetiletého chlapa ránu po uchu, tak jsem mu dal také, nenecháme si bít děcka.
Milan Ščuka

Jejich dům se zdá velký, uvnitř ale slouží jen pět místností, děcka i dospělí spí, kde se dá, i v obývací kuchyni. Většinu času proto nejmenší špunti od dvou do deseti let tráví na trávníku, chodníku a silnici před domkem a v okolí. I to je trnem v oku jiným vesničanům.

Kdo si začal

„Jeden z našich kluků dostal na hřišti od dvacetiletého chlapa ránu po uchu, tak jsem mu dal také, nenecháme si bít děcka,“ líčí otec Milan Ščuka.

„Jo, že ale předtím házela jejich děcka na naše kameny, to už neřeknou. A kdo domlátil jinou naši mladou holku, že musela do nemocnice, to se mezi lidmi také dobře ví,“ oponují starousedlíci z Dřevnovic.

Z obavy před pomstou nechtějí říct jméno. „Vyhrožují nám domobranou, my se budeme také bránit,“ kontruje Ščuka. Rozum radí nedělat zde soudce.

Beseda by nemusela dopadnout dobře

„Ve Vsetíně jsme pořád trvale přihlášení, tam jsou terénní pracovníci, chodí s děckama na výlety, postarají se. Tady nemají děcka kam jít,“ říká Růžena Ščuková.

„Situace je teď u nás na hraně, netroufnu si svolat besedu, na které bychom si to vyříkali, nemuselo by to dopadnout dobře, nemohu dopustit lynč. Některé věci řeší i policie,“ připouští napětí ve vztazích starostka Dřevnovic Bohumila Charvátová (nez.).

„Že jsou tu nespokojeni, to říkají pořád. Nejsou tu přihlášení, léta ani neplatí za odpady, to už lidem také vadí,“ dodala.

„Nevím o tom, že by se Ščukovi ucházeli o městské byty ve Vsetíně, ty se přidělují podle pořadníku. Zapsání do něj podléhá určitým pravidlům. Ale samozřejmě nemůžeme nijak ovlivnit, pokud by si sehnali třeba podnájem,“ řekla starostka Vsetína Iveta Táborská (ODS).

Vsetín podle ní nyní žije bez excesů s romským etnikem. „Dřevnovice jsou malá obec, na problémy tam nebyli připraveni a mají omezené možnosti je řešit. U nás pomáhá Diakonie, Charita, neziskovky,“ míní Táborská.

„Snažíme se, aby aktuálně pomohli v Dřevnovicích lidé z organizace Člověk v tísni. Pro Prostějovsko chystáme také projekt k posílení sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi. Metodickou pomoc regionu může poskytnout i Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách,“ shrnula Renáta Köttnerová, koordinátorka pro národnostní menšiny a romské záležitosti oddělení sociálněprávní ochrany odboru sociálních věcí Krajského úřadu v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám