Hlavní obsah

Uspíšení startu druhého pilíře penzijního systému Senát odmítl

Senát ve čtvrtek podle očekávání odmítl novelu, kterou chce vláda v rámci důchodové reformy uspíšit zavedení druhého pilíře penzijního systému už od příštího roku. Koalice bude moci veto horní komory přehlasovat ve Sněmovně, potřebovat pro to bude ale nejméně 101 hlasů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Článek

Zamítnutí prosadila ČSSD, která se již dříve neúspěšně snažila důchodovou reformu odložit z původně plánovaného roku 2013 o tři roky, tedy na povolební rok 2015. Připomněl to předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) s tím, že pro odklad spuštění reformy jsou nyní s ohledem na stav veřejných financí ještě vážnější důvody.

Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem části peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To v současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Spoření bude dobrovolné.

Sociální demokraté tvrdí, že stát převodem peněz do soukromých fondů přijde o část peněz na výplatu současných penzí. Podle nich také existuje nebezpečí, že fondy zkrachují a lidé i stát o vložené prostředky přijdou. Podle vlády ale zákon dává dost pojistek, které toto nebezpečí eliminuje. Vložené peníze budou muset být na oddělených účtech, lidé by v případě krachu fondu přišli prý jen o úroky.

Novela o pojistném na důchodové spoření souvisí s odkladem zřízení jednoho inkasního místa o dva roky na rok 2015 a s právním přesměrováním plateb na daňovou správu. Má zavést nezbytnou individualizaci plateb daní a veřejného pojistného za jednotlivé poplatníky. Nahradí stav, kdy zaměstnavatel podává hlášení o zálohách na daň a pojistné za všechny zaměstnance souhrnně.

Reklama

Výběr článků

Načítám