Hlavní obsah

Dienstbier chce prosadit adopci dětí homosexuálními páry

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kandidát ČSSD na prezidenta a senátor Jiří Dienstbier chce do zákona prosadit možnost adopce dětí homosexuálními páry. Uvedl to ve čtvrtek na tiskové konferenci. Podle něj není třeba se debatě bránit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

„Homosexuální páry a jednotlivci u nás děti běžně vychovávají. Znám několik takových případů a děti v tomto prostředí se mají velmi dobře a dostávají skvělou péči, kterou potřebují. A to by z hlediska dětí mělo být to nejpodstatnější. S tím souvisí téma adopcí a myslím, že pro děti je lepší vyrůstat v takovém prostředí a není jim ho schopen nahradit ani sebelepší ústav,“ řekl Dienstbier.

Podle senátora na stole zatím takový návrh není, podle něj ale ČSSD takový návrh podpoří. „Budu usilovat o více změn v legislativě. Jednak, aby do občanského zákoníku bylo doplněno registrované partnerství, protože tam systematicky patří. Při té příležitosti bude možné upravit problém týkající se výchovy dětí homosexuálními páry i problematiku adopce dětí těmito páry a jednotlivci,“ dodal.

Dienstbier zároveň vyjádřil svou podporu probíhajícímu gay festivalu Prague Pride a dodal, že se zúčastní sobotního pochodu hrdosti. Chce tím bojovat proti řadě projevů netolerance, které zaznívají i od prezidenta Václava Klause a z okolí kolem něj.

„Povinností prezidenta je zachovávat ústavu a vystupovat v zájmu všech lidí v ČR. Pražský hrad a prezident by měly být vzorem české společnosti a klást důraz na ochranu lidských práv a menšin, aby jejich příslušníci dostali prostor žít svobodně jako i jiní lidé v ČR,“ řekl Dienstbier.

Ať se Zeman neschovává za referenda

Dienstbier se také pustil do Miloše Zemana, kterému poradil, aby se neschovával za referenda, ale jasně řekl, zda podporuje či nepodporuje církevní restituce. Dodal, že veřejnost má právo znát názor prezidentských kandidátů na klíčové otázky a neměli by se vyhýbat jasné odpovědi.

„V této souvislosti mě mrzí, že Miloš Zeman si přisvojil sobě tradiční rétoriku a začal mluvit o Árijském boji asi podobně, jako když v minulosti mluvil o vázání stranických knížek do kůže svých soupeřů. Přivítal bych, aby on i další kandidáti sdělili své jasné stanovisko a neschovávali se za jinak jistě užitečný institut referenda. Dnešní prezidentský kandidát by na věc měl mít naprosto jasný názor,“ uvedl Dienstbier.

Podle Dienstbiera majetkové vyrovnání s církvemi považuje za nespravedlivé a nemravné i řada kněží.

Anketa

Souhlasíte s uzákoněním adopcí dětí homosexuálními páry?
Ano
33,8 %
Ne
66,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13690 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Dienstbier zabojuje o Hrad, získal podporu ČSSD

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier bude kandidovat příští rok v přímé volbě prezidenta. V sobotu získal na jednání nejvyššího orgánu mezi sjezdy, ústředního...

Výběr článků

Načítám