Hlavní obsah

Zeman sundal černé brýle a otevřel prezidentskou kancelář

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezidentský kandidát Miloš Zeman se s plnou vervou vrhnul do volební kampaně před přímou volbou. Ve čtvrtek otevřel v pražské Loretánské ulici svou oficiální kancelář. Při té příležitosti si na tiskové konferenci symbolicky sundal černé brýle, které nosil po operaci šedého zákalu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman si symbolicky sundal sluneční brýle, které nosil kvůli operaci šedého zákalu.

Článek

Zeman uvedl, že čtvrtek je poslední den, kdy by měl podle příkazu lékařů černé brýle mít na očích. Následně si je sundal. „Tím se mně okamžitě rozjasnil svět,“ prohlásil.

Prezidentská kancelář se nachází v bytě, ve kterém bydlela dcera prvního československého prezidenta Alice Masaryková. „Přál bych si, aby tato kancelář byla místem setkávání,“ podotkl uchazeč o Hrad.

Zeman poukázal, že právě v souvislosti s T. G. Masarykem se poprvé setkal s politikou. V osmnácti letech mu bylo na dva roky zakázáno studovat na vysoké škole kvůli tomu, že vypracoval referát o prvním československém prezidentovi. Pokud usedne na Pražském hradě, chce Zeman hrát roli zprostředkovatele konfliktů na politické scéně. „Chtěl bych nabídnout jakousi tichou, neokázalou diplomacii,“ uvedl.

Předseda Strany práv občanů - zemanovci Vratislav Mynář vyjádřil přesvědčení, že prostory v Loretánské ulici budou prezidentskému kandidátovi připomínat chalupu na Vysočině. Odkázal na pískovcová zápraží a staré dubové schody v historickém objektu.

60 tisíc podpisů pod peticí

Zemanovci se ve čtvrtek také pochlubili, že počet podpisů pod peticí za prezidentskou kandidaturu už dosáhl 60 tisíc. Kampaň pro přímou volbu má podle Mynáře nyní tři fáze. Do dvou miliónů poštovních schránek byla rozeslána zmenšená verze Zemanova životního příběhu a petiční arch.

Mynář prozradil, že za necelé dva dny se už vrátilo na 750 obálek s petičními archy. Spuštěny byly také oficiální webové stránky zemannahrad.cz. Prezidentský kandidát navíc vyrazí za občany. „Miloš Zeman začíná road show po všech krajských městech ČR,“ prozradil Mynář.

Zeman přitom neplánuje v kampani využívat rodinné příslušníky. „Připadá mi to jemně řečeno zvláštní,“ komentoval opačné počínání svých soupeřů, aniž by ovšem některého z nich jmenoval. Manželku a syna do klání o Hrad zapojil například Jan Fischer.

Kancelářské prostory v domě v Loretánské ulici má v pronájmu občanské sdružení Přátelé Miloše Zemana. Hradnímu kandidátovi je pak poskytuje za symbolickou korunu. Podobně má vyřešen pronájem kanceláře prezidentský kandidát Jan Fischer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám