Hlavní obsah

Nad Lessym se stahují mračna, inspekce ho podezírá i ze zneužití pravomoci

Právo, Jakub Troníček

Kolem policejního prezidenta Petra Lessyho začíná být horko. Poté, co proti němu Generální inspekce bezpečnostních sborů začátkem týdne zahájila trestní řízení kvůli podezření z pomluvy ministra vnitra Jana Kubiceho, odhodlala se ve středu podle zjištění Práva ke stejnému kroku i ve starší kauze dotýkající se prezidentových slov na adresu současných policejních špiček ve Zlínském kraji.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Právu to potvrdila mluvčí inspekce Radka Sandorová. „Vzhledem k tomu, že byly zjištěny nové skutečnosti, byly v této věci zahájeny úkony v trestním řízení,“ konstatovala mluvčí.

A o co ve znovu otevřené kauze jde? Za vším je podobně jako v případě možné pomluvy ministra Lessyho prostořekost.

Lessy totiž loni v rozhovoru pro Právo nařkl svého někdejšího kolegu z jihomoravského krajského ředitelství a současného náměstka šéfa zlínského kraje Jaroslava Vaňka, že ho měl podle prezidentových téměř rok starých prohlášení dlouhodobě krýt jeden z obviněných údajných členů tzv. Toflova gangu Rudolf Setvák, někdejší šéf brněnské pobočky policejní inspekce.

Navrch tehdy Lessy přidal i tvrzení, že o všem věděl i Vaňkův nadřízený, nynější šéf zlínské policie Bedřich Koutný.

Oba na Lessyho podali trestní oznámení, inspekce ale celou věc posléze odložila. Teď se k ní ale vrátila a pro Lessyho to může být velmi nepříjemné. Inspektoři ho totiž podezírají ze spáchání trestného činu zneužití pravomocí úřední osoby.

Zahájení úkonů v trestním řízení v praxi znamená, že policie bere podezření vážně a musí ho mít podepřené relevantními indiciemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám