Hlavní obsah

Zákaz kouření i na zastřešených zahrádkách, přitvrdilo návrh ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví dokončilo návrh novely zákona o ochraně před škodami působenými návykovými látkami. Resort chce, aby došlo k zákazu kouření v restauracích i krytých předzahrádkách. Další navrhovanou novinkou je zákaz prodeje alkoholu na tržištích. Ve středu o tom informoval náměstek ministra Martin Plíšek.

Foto: Profimedia.cz

Kuřáci mají být vytlačeni z uzavřených, veřejnosti přístupných prostor.

Článek

"Co se týká tabáku, předložíme zřejmě tu nejpřísnější variantu, to znamená úplný zákaz kouření v restauracích. Zůstává tam jediný prostor, to jsou zcela otevřené venkovní zahrádky," řekl Plíšek. Zákaz kouření by se podle všeho vztahoval i na elektronické cigarety. [celá zpráva]

Návrh podle Plíška vyrazí do připomínkového řízení počátkem září. Vláda by ho mohla dostat do konce října, a když vše dobře půjde, mohl by podle návrhu začít platit od srpna 2013.

Než však půjde materiál do připomínkového řízení, uspořádá ministerstvo seminář v Poslanecké sněmovně, plánuje také diskuse odborníků. "Očekáváme i odbornou debatu, nejde jen o politickou dohodu," podotkl náměstek. Úplný zákaz kouření v restauracích podporuje šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS), který na přípravách zákona spolupracuje.

Alkohol na tržišti by měl být minulostí

Plíšek uvedl, že norma také zvýší ochranu před alkoholem a tabákem. Například zvyšuje pokuty za prodej alkoholu mladistvým až na milión korun. Zakáže jeho prodej na tržištích a v automatech, kde by si ho mohli koupit nezletilí. Výjimkou jsou výroční trhy, tradiční slavnosti a diskotéky.

Stoupají podle přestupkového zákona také pokuty za kouření ve veřejných prostorách. Zákon také zakáže kouření v prostorách určených pro výuku a výchovu dětí, včetně dětských hřišť.

"Debata zřejmě bude o tom, zda třeba učitelé mohou kouřit v kabinetu dál, protože tam žáci nepobývají. Ve výchovných ústavech, kde jsou děti stabilně, to bude zakázáno zřejmě plošně. Jsme připraveni vést diskuse k detailům," řekl Plíšek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám