Hlavní obsah

Rozestavěnou lanovku na Sněžku opouštějí dodavatelé

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba nové kabinové lanovky na nejvyšší českou horu, 1602 metry vysokou Sněžku skřípe v základech. Staveniště obsazené v září 2011 vítězem výběrového řízení společností BAK Trutnov už opustila jedna ze subdodavatelských firem a další podobný postup zvažuje.

Rozestavěnou lanovku na Sněžku opouštějí dodavateléVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Promiňte, nechci to řešit přes média. Měli jsme sice s generálním dodavatelem nějaké nesrovnalosti kvůli platbám, ale myslím, že jsme schopni najít společnou řeč a do konce tohoto týdne se vracíme na Sněžku,“ reagoval Petr Zieris jednatel firmy Z provádějící kanalizační práce.

Odchod ze Sněžky zvažuje i firma KT Stav ze Svobody nad Úpou. „Letos jsme nedostali zaplaceno. Nadále ale pokračujeme v demolici horní stanice lanovky. Dílo vzdor nesrovnalostem s firmou BAK dokončíme. Pokud ale nedojde k narovnání dosavadních vztahů, nebudeme pokračovat v plánované podzimní demolici stanice na Růžové hoře,“ konstatoval jednatel firmy KT Stav Zdeněk Tlachač.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Společnost BAK, která spolu s italským dodavatelem lanovkové technologie firmou Leitner vysoutěžila prestižní zakázku díky nejnižší nabídce 299 miliónů korun, spory se subdodavateli odmítá.

„Nevím o ničem takovém,“ kontrovala mluvčí společnosti BAK Vladimíra Baťková.

Stavba, podpořená 230miliónovou dodací z fondů Evropské unie, se navíc s největší pravděpodobností prodraží.

Prodraží skála stavbu?

Vícenáklady odůvodňuje BAK nepředpokládanou strukturou geologického podloží dolní stanice lanovky, kde stavbaři narazili na zvlášť tvrdou skálu.

„Práce na výstavbě dolní stanice proto byly neplánovaně pozastaveny v polovině června a doposud nabraly dvouměsíční skluz,“ přiblížil pecký místostarosta Zdeněk Virt (Nezávislí). „Kromě dolní stanice, kde změna technologie načas přerušila stavební činnost, práce na ostatních úsecích stavby pokračují. Změna technologie patrně přinese vyšší náklady,“ tvrdí Batková.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Demolice lanovky na Sněžku

Firma Dabona z Rychnova nad Kněžnou zajišťující pro investora město Pec pod Sněžkou finanční a organizační servis už požádala o možné čerpání dotační rezervy patnáct miliónů korun.

„Poskytovatel dotace nám přislíbil čerpání dotační rezervy s tím, že deset miliónů půjde z dotace a zbytek zaplatí město Pec,“ potvrdila Lenka Dvořáková z firmy Dabona. „Máme rezervu pěti procent nad daný rozpočet,“ prohlásil loni v září starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (ODS). „Předpokládám, že harmonogram stavby i rozpočet dodržíme,“ doplnil tehdy generální ředitel společnosti BAK Dušan Čížek.

Překážky nemají společnosti BAK zabránit dokončit novou lanovku v plánovaném termínu. Kabinky nahrazující sedačky 63leté lanovkové babičky vyrobené kdysi ve švýcarské licenci firmy Von Roll Transportou Chrudim mají začít jezdit na vrchol Sněžky na jaře 2014. „Uděláme vše pro to, abychom termín dokončení nové lanovky splnili,“ slibuje Baťková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám