Hlavní obsah

Inspekce zahájila trestní řízení proti Lessymu, podezřívá ho z pomluvy

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v úterý zahájila oficiální trestní řízení proti policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. Podezřívá ho z trestného činu pomluvy, kterého se mohl dopustit svými výroky na adresu ministra vnitra Jana Kubiceho v pátečním rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Lessy v interview uvedl, že jej ministr tlačí k odchodu z funkce, a dokonce označil jeho postup za možné vydírání či útisk na hranici trestně-právní roviny.

Kubice jeho slova odmítl a věc ještě v pátek předal generální inspekci.

„Mohu potvrdit, že ve věci podnětu pana ministra byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu pomluvy, které se policejní prezident mohl dopustit tím, co řekl v rozhovoru,“ uvedla v úterý mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Lessy, který je fakticky neodvolatelný, zatím nebyl z ničeho obviněn.

Pokud by se tak stalo a kauza by skončila jeho pravomocným odsouzením, musel by z funkce policejního prezidenta i policejního sboru odejít. Do té doby by mohl být pouze postavený mimo službu a sbor by za něj vedl jeho náměstek.

Rozhovor s Petrem Lessym Video: Právo

Otevřeli starší kauzu

Podle zjištění Práva však inspekce znovu začala šetřit i starší kauzu týkající se Lessyho výroků.

Jde o případ, kdy opět v rozhovoru pro Právo policejní prezident loni v září nařkl svého někdejšího spolupracovníka na jihomoravské krajské policejní správě a nyní náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka.

Podle něj jej prý kryl jeden z obviněných údajných členů vyděračského, tzv. Toflova gangu Rudolf Setvák, který ještě jako šéf brněné pobočky policejní inspekce údajně smetl ze stolu několik trestních oznámení směřovaných vůči Vaňkovi.

Poté, co Setvák musel u inspekce skončit, Vaněk ho údajně dosadil na místo vedoucího odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál v rámci jihomoravské krajské policie, kde byl tehdy náměstkem.

Lessy v zářijovém rozhovoru dokonce uvedl, že o všem věděl i Vaňkův nadřízený, nynější šéf zlínské krajské policejní správy Bedřich Koutný, který podle něj svého náměstka chránil.

Koutný s Vaňkem podali na policejního prezidenta trestní oznámení, a to rovněž pro pomluvu. Lessy však své výroky popřel a inspekce nakonec věc odložila s tím, že se nestal trestný čin. Stejným výsledkem pak skončilo i následné kázeňské řízení, které s Lessym vedl ministr Kubice.

Reklama

Související témata:

Související články

Kubice mě vydírá, tvrdí Lessy

Policejní prezident Petr Lessy ve čtvrtek v rozhovoru s Právem prohlásil, že se k němu ministr vnitra Jan Kubice (nestraník) chová vyděračsky a že ho nutí...

Výběr článků

Načítám