Hlavní obsah

Zeman se poučil z debaty, nechce útočit na protikandidáty

Právo, jov

Neútočme na sebe vzájemně. Takové poučení si vzali prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jan Fischer z první diskuse v Knihovně Václava Havla, které se zúčastnili minulý týden společně s dalším uchazečem o Hrad Jiřím Dienstbierem.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Fischer, Jiří Dienstbier a Miloš Zeman

Článek

Podle Zemana právě Dienstbierovo vystoupení prokázalo, že útoky na soupeře jsou tím nejhorším.

„Na základě vystoupení Jiřího Dienstbiera jsem si potvrdil, že nejhorší, co může člověk udělat, je útočit na své protikandidáty,“ řekl v neděli Zeman Právu na dotaz, co je pro něj největším poučením z diskuse se soupeři.

Fischer na základě zkušenosti z akce v Knihovně Václava Havla soudí, že lidé chtějí slyšet odpovědi na konkrétní dotazy. Ocenil i téma lidských práv, které se mj. probíralo. A zmínil také podobnou záležitost jako Zeman. Nechce, aby kampaň byla o osobních útocích.

„Bylo dobré, že debata proběhla, a je škoda, jak málo kandidátů přijalo pozvání. Téma lidských práv občany zajímá a nechtějí slyšet politické fráze, ale odpovědi na konkrétní dotazy. To je dobře a doufám, že kampaň bude právě o odpovědích, a ne o vzájemných osobních útocích,“ sdělil Fischer.

Debata prezidentských kandidátůVideo: Novinky

Dienstbier: Výměna názorů je přirozená

Kandidát ČSSD Dienstbier považuje za důležité podobné debaty vést. Navíc soudí, že přirozenou součástí je i názorová konfrontace, na které nevidí nic špatného.

Diskuse mu pomohla poznat hlouběji protikandidáty. „Myslím, že je to určitá zkušenost, člověk pozná, jak jednají, jak reagují v takové situaci,“ poznamenal.

Mezi třemi prezidentskými kandidáty to při úterní debatě několikrát pořádně zajiskřilo. Na závěr si ani nepodali ruce. Zeman se vydal kouřit na balkón, Fischer odešel a Dienstbier se vmísil mezi návštěvníky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám