Hlavní obsah

Vedle červené a zelené i odpočet. V Praze chodcům pomáhá nová signalizace

– Praha
Novinky, Michaela Cmíralová

Na několika místech v Praze se v uplynulých týdnech objevila doplňková signalizační zařízení, která usnadňují chodcům přechod frekventovaných silnic. Chodcům ukazují přesný čas zbývající do naskočení zelené a také je popohánějí v přecházení.

Nová signalizační zařízení pomáhají chodcům na pražských přechodechVideo: Novinky

 
Článek

V současné chvíli jsou tyto odpočty nainstalovány na dvou místech v Praze. Najdete je na rušném přechodu z Karlovy ulice na Karlův most přes Křižovnickou ulici a na dvou přechodech na náměstí I. P. Pavlova přes Sokolskou ulici. Jejich smyslem je zvýšit bezpečnost chodců.

Signalizace odpočítává dobu, kdy se změní barva na semaforu, a chodci tak mají lepší možnost posoudit, kdy vkročit do vozovky a kdy raději počkat.

Inspiraci k pořízení těchto odpočtů našla Technická správa silnic hl. m. Prahy v zahraničí, kde bývají tato zařízení samozřejmostí. Například jedna z chodkyň pocházející z Bulharska potvrdila, že i u nich jsou poslední čtyři roky odpočty běžnou záležitostí.

„V Bulharsku tato zařízení potkáte často. Je tu ale jeden rozdíl, a to v jejich umístění. Zatímco tady v Praze jsou nainstalována na přechodech a ukazují čas chodcům, u nás doma jsou umístěna u velkých semaforů a ukazují tak zbývající čas řidičům.“

Zatím na zkoušku

Pokud se značení osvědčí, mělo by se v Praze objevit těchto odpočtů více. „Uvažujeme o dalších dvou lokalitách. Je to opět náměstí I. P. Pavlova, tentokrát přechod přes Legerovu ulici, a poté přechod na křížení ulic Revoluční a Dlouhé. Odpočty by se tu mohly objevit v průběhu podzimu,“ uvedl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí Technické správy komunikací hl. m. Prahy.

Podle Mrázka vyjde jedno signalizační zařízení řádově na desítky tisíc korun a není tak nijak finančně náročné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám