Hlavní obsah

Policie náhodou odhalila případ zmanipulované zakázky na ministerstvu školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie obvinila tři lidi v souvislosti se snahou zmanipulovat veřejnou zakázku na pořízení informačního systému ministerstva školství za 20 miliónů korun. V pátek o tom informovala mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká s tím, že mezi obviněnými je i úřednice ministerstva.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo ministerstva školství

Článek

Obvinění se měli snažit o to, aby zakázku získal jeden z nich. "K realizaci svého záměru chtěli využít společnost s ručením omezeným, která se zabývala prováděním zadávacích řízení pro veřejného zadavatele. Pracovnice resortu měla následně zajistit, aby se tato společnost skutečně stala zástupcem ministerstva při zadání zakázky. Následně pak tento trojlístek „ušil“ zadávací podmínky zakázky na míru podnikateli, který chtěl zakázku získat," popsala mluvčí princip nezákonného jednání.

Policisté přiznali, že na případ narazili náhodně při prověřování tzv. elektronických losovaček.

Resort úřednici hájí

Úřednice ministerstva den staré obvinění nechápe. "Já jsem vždycky jednala na pokyn nadřízených a vůbec tomu nerozumím," řekla žena Radiožurnálu, který o případu informoval.

Ministerstvo za ženou stojí. Náměstek ministra Jiří Nantl uvedl, že se na ni stále musí hledět jako na nevinnou, a obvinění tedy není důvodem pro její propuštění. "Nejde o úřednici, která by měla stěžejní náplň práce v obstarávání veřejných zakázek. Šlo o odbornou referentku skupiny výzkumu a vysokého školství," řekl ČRo Nantl.

Radiožurnál také uvedl, že policisté sice vypsání tendru zabránili, ale jeden z obviněných pro ministerstvo pracuje dál. Jeho původní smlouva byla přitom jen na 4,5 miliónu a měla skončit před rokem. Ministerstvo mu prý ale platí dodnes a celkem už dostal téměř devět miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám