Hlavní obsah

Znalec bude zkoumat, zda byl Janoušek při nehodě příčetný

Soudní znalec v oboru psychiatrie posoudí duševní stav lobbisty Romana Janouška, který na konci března v opilosti srazil ženu a způsobil jí vážná zranění. Rozhodla o tom žalobkyně ve spolupráci s královéhradeckými vyšetřovateli, napsaly v pátek Lidové noviny (LN).

Foto: Aleš Pospíšil, ČTK

Roman Janoušek

Článek

"Rozhodnutí mi přišlo od policistů na stůl zhruba před třemi týdny," řekl deníku Janouškův advokát Vít Široký. Policie Janouška viní z úmyslného těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí až desetileté vězení. Pokud by se policie přiklonila k jeho verzi, že ženu úmyslně nesrazil, hrozil by mu výrazně nižší trest.

Pokud by znalec určil, že Janoušek jednal v nepříčetnosti, která by nesouvisela s alkoholem, mohl by vyváznout bez trestu, shodují se dopravní experti. "Pokud se prokáže, že člověk jednal v nepříčetnosti, tak se trestný čin překvalifikuje a jemu to může dost pomoci," řekl LN odborník na dopravní právo Tomáš Beran.

Foto: Jiří Hardoš, Právo

Figurantka před vozem při rekonstrukci střetu

V červnu policie provedla rekonstrukci nehody, k níž pozvala vedle poškozené i svědky. [celá zpráva]

Janoušek způsobil nehodu v Praze 4 letos v březnu. Od střetu ujel a následně srazil řidičku, která se jej snažila pronásledovat. I od této nehody ujel a zastavit se ho podařilo až policistům. Před nimi se pokoušel utéct. Policisté ho dostihli a zjistili u něj v dechu 2,2 promile alkoholu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám