Hlavní obsah

Úřad rozhodl zbourat v ostravském ghettu jeden dům

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

Stavební úřad Moravské Ostravy a Přívozu v pátek ráno přistoupil v kauze ostravského ghetta Přednádraží k dalšímu kroku. Nařídil vlastníkovi zdejších deseti domů, podnikateli Oldřichu Roztočilovi, aby do 15 dnů od doručení zdemoloval dům číslo 19, který je v havarijním stavu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Úředníci stavebního úřadu byli v pondělí na obhlídce všech deseti domů v ghettu, aby zjistili, v jakém jsou stavu. Vpravo na snímku dům, který půjde k zemi.

Článek

„Dům číslo 19 na ulici Přednádraží musí být neprodleně odstraněn až na úroveň terénu. Jedná se o vyklizený objekt, ve kterém naprosto chybí stropní konstrukce a hrozí jeho samovolné zřícení,“ vysvětlila rozhodnutí úřadu mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková. Dodala, že další kroky budou následovat v pondělí.

Již minulý týden v pátek stavební úřad nařídil obyvatelům domů v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze, aby se vystěhovali. Značná část lidí však neuposlechla a majitel domy ani nijak nezajistil proti vniknutí, proto se ve středu úřad rozhodl pro radikální řešení a postoupil případ k soudu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Jeden z obyvatel ukazuje na dům, který se má do 15 dnů zbourat.

„Náš stavební úřad podal na Okresní soud v Ostravě žádost o vydání exekučního příkazu kvůli nevyklizení ghetta Přednádraží v Přívoze. Rozhodl tak proto, že vlastník domů nesplnil svou povinnost a v domech, které jsou životu nebezpečné, se stále zdržují lidé. Všem osobám, které se v objektech vyskytovaly, nabídl náš obvod přístřeší,“ připomněla mluvčí s tím, že lidé zde jsou na vlastní nebezpečí. „Za jejich zdraví a životy si zodpovídají oni sami společně s majitelem objektů,“ upozornila.

Prohlídka bytů v romském ghettuVideo: Denisa Telaříková, Právo

Okresní soud již žádost úřadu o exekuční vystěhování zapsal a přidělil ji konkrétnímu soudci. Zatím však není jisté, dokdy soudce rozhodne, není zde totiž zákonem stanoven žádný termín.

Dům už dosloužil, tvrdí obyvatel

Šéf samosprávy, kterého si obyvatelé ostravského ghetta Přednádraží zvolili, Jan Bandy, neskrýval v pátek dopoledne smutek nad rozhodnutím úřadu. „Je to sice dům, který již dosloužil. Lidé, ti neplatiči, se již odsud před nějakou dobou odstěhovali, ale i tak mě to bolí u srdce. Žiju zde pětatřicet let a tenhle dům má prostě svou historii. Plánujeme proto se s domem rozloučit. Ještě než bude zbouraný, tak uspořádáme smuteční rozlučkovou slavnost,“ svěřil se Právu Bandy a dodal, že samozřejmě lidé chápou, že by mohl dům někoho ohrozit, ale i tak je jim to líto.

„My jsme se ale pustili do záchrany těch dalších domů, které jsou podle nás v pořádku, jen doděláváme nedostatky, které nám vytkli kontroloři. Věříme, že se nám to podaří,“ ukazoval rozdělanou práci Bandy.

Pokusí se napojit starou kanalizaci

Romský aktivista Kumar Vishwanathan upozornil na to, že dnes přijedou do ghetta zástupci společnosti OVAK, na kterou se lidé obrátili, jelikož nalezli pod domy funkční dešťovou kanalizaci, která není nikde v mapách zakreslená. „Je to možná záchrana těchto zbývajících domů. Pokud se potvrdí, že kanalizace je funkční a mohou se na ni napojit domy, tak jsme zachráněni,“ vysvětloval Vishwanathan s tím, že lidé zde již druhý týden jsou bohužel odkázáni jen na vodu z cisteren.

„Zaplaceno je do neděle. Pátek a sobotu platí organizace ProAlt, neděli pak zaplatí naše sdružení Vzájemné soužití. Pak se uvidí, řešíme to vždy dle situace, která se objeví,“ vysvětlil romský aktivista.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám