Hlavní obsah

ČSSD dala Dienstbierovi na kampaň dalších 950 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Transparentním bankovním účtem nyní disponují dva prezidentští kandidáti. Místopředseda soc. dem. Jiří Dienstbier a expremiér Jan Fischer. Zatímco Dienstbierovi přistálo ve středu na účtu dalších 950 tisíc korun od domovské ČSSD, Fischer tentýž den uhradil pronájem reklamních panelů za 240 tisíc korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Dienstbier s Bohuslavem Sobotkou na pražském Masarykově nádraží.

Článek

Jejich soupeř, bývalý předseda vlády Miloš Zeman, otevře transparentní účet nejpozději na začátku září.

Lidový dům už podruhé poskytl Dienstbierovi částku 950 tisíc korun. Oranžový uchazeč o Hrad je v útratách zatím střídmý, kampaň totiž teprve rozbíhá. Kromě nákupu benzínu za necelých 1700 korun byly z transparentního účtu hrazeny především náklady na jízdu vlakem do středočeských Lán, kde byla minulý pátek oficiálně kampaň zahájena. Ke čtvrtku měl Dienstbier na účtu k dispozici zůstatek necelé dva milióny korun.

Kytice za 700 korun, 42 tisíc za fotografie

Fischer je na tom o poznání lépe. Na transparentním účtu ve čtvrtek vykazoval takřka 8,3 miliónu korun. Je přitom zřejmé, že expremiérova kampaň už jede na plné obrátky, což s sebou přináší zvýšené náklady. Pro připomenutí – minulý týden přistálo na Fischerově účtu devět miliónů korun od ocelářského magnáta Tomáše Chrenka. Už předtím věnoval Fischerovi dva milióny směnárník Mikuláš Šveda.

A za co prezidentský kandidát, který dlouhodobě vévodí průzkumům veřejného mínění, utrácí? Nejvyšší částku za uplynulý pracovní týden představuje pronájem reklamních panelů za 240 tisíc korun. Následuje necelých 118 tisíc za rozhlasovou inzerci.

Fischer ale také hradil provozní náklady včetně výplat členům svého týmu. V pondělí bylo z účtu odečteno 700 korun za kytici, šest tisíc za výměnu zámků, 9,5 tisíce za balónky a úchyty a 15 tisíc za notebook.

Tiskové mluvčí Janě Víškové byla odeslána výplata necelých 21 tisíc, šéfce kanceláře Sabině Tančevové 27 tisíc a bývalému vedoucímu Úřadu vlády ČR Janu Novákovi, který působí ve Fischerově týmu, pak 26 tisíc korun.

Ve středu z účtu putovalo 42 tisíc za fotografické práce, sedm tisíc za účetní a daňové služby, 1800 korun za kávu, nápoje a kancelářské potřeby. A také 1460 korun za odvoz odpadu.

Do prezidentské kampaně už razantně vstoupil i expremiér Miloš Zeman. Transparentní účet nyní k dispozici nemá, což se ale brzy změní. „Účet chceme otevřít nejpozději k 1. září,“ řekl včera Právu šéf Strany práv občanů – zemanovci Vratislav Mynář. Dodal, že v příštím týdnu budou představeny podrobnosti týkající se kampaně a volebního týmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám