Hlavní obsah

Znojmo a Břeclav předávají policii podivné zakázky radnic z minulosti

Právo, Milan Vojtek

Špatnými obchodníky byli podle výsledku auditu předcházející šéfové Správy nemovitostí města Znojma (SNMZ), když před časem likvidovali areál na Dobšické ulici ve Znojmě. Vozy v hodnotě za více než tři milióny korun prodali za 210 tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Znojmo

Článek

Na nesrovnalost upozornil audit hospodaření města v letech 2007–2008 a transakci má prověřit policie. Ve středu ředitel SNMZ Tomáš Šturala podal podnět k prošetření okolností, za nichž se v roce 2008 prodej uskutečnil. Auta změnila majitele bez výběrového řízení a prodejní cena se neopírala o znalecký posudek jejich ceny.

”Rada po seznámení s výsledky auditu doporučila vyzvat právníky k vyhodnocení a případnému zpracování trestního oznámení. Tak se i stalo a v úterý radní potvrdili souhlas s podáním podnětu na neznámého pachatele. Dnes jej ředitel SNMZ šel podat,” řekl ve středu Právu starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. Šetření by se zřejmě mělo zaměřit na postup tehdejšího vedení SNMZ a radnice.

Bývalý starosta pochybení odmítl

Prodej vozidel navazoval na výprodej areálu služeb na Dobšické ulici. A odstartoval další spornou akci. Když se město zbavilo techniky pro servis bytového fondu, muselo jej řešit externími dodavateli. A podle auditu opět chybně.

Dodávky služeb za milióny korun schválila komise, v jejíž kompetenci bylo rozhodovat o zakázkách do 250 tisíc korun. Vybraná firma v roce 2009 odvedla pro město práci za osmnáct a v následujícím roce za dalších sedmnáct miliónů korun.

”Podle právníků se mělo uskutečnit výběrové řízení na nadlimitní zakázku. Trestní oznámení odkazuje i na tuto nesrovnalost,” připomněl Gabrhel.

Obě napadené akce se uskutečnily v době, kdy stál v čele Znojma starosta Petr Nezveda (ODS). Ten již dříve pochybení odmítl, kauza je prý uměle vyvolaná. Podle Nezvedy prodávali zbytný majetek, včetně takových vozidel, jako byly staré favority, u nichž hodnota odpovídala ceně šrotu.

Znojmo není jediné, i Břeclav zaměstnala policii

Hned dvě trestní oznámení podala i břeclavská radnice. Policie má prošetřit výběr zakázky dodavatele miniatur staveb Lednicko-valtického areálu a nadhodnocení objemu prací a výkonů při opravě zámku se škodou za čtrnáct miliónů korun.

Škoda za 7 176 500 korun vznikla podle auditora Břeclavi při objednávce miniatur, jejichž kvalita je navíc neodpovídající zadání. Bývalé vedení města, v jehož čele stál Dymo Piškula (SNK ED), třikrát hledalo dodavatele miniatur a třikrát veřejnou zakázku zrušilo.

V dalším pokusu se v zadávací dokumentaci objevila jako dílčí hodnotící kritérium s váhou dvacet procent při posuzování - výše smluvní pokuty. O zakázku se pak ucházely tři subjekty, jeden s cenou 13,8 miliónu korun a smluvní pokutou dva milióny, další nabídl makety za 9 462 500 korun s pokutou 350 tisíc korun a poslední chtěl miniatury vyrobit za 6 623 500 korun při sankci 1 100 korun.

Podle kritérií, kde byla překvapivě místo ceny či kvality výrazně zohledněna výše pokuty, vyhrála nejdražší nabídka. “Jelikož se takové dílčí kritérium jeví jako nestandardní, je důvodná obava, že došlo ke spáchání trestného činu zneužívání informací v obchodním styku,” uvedl nynější starosta Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Další škoda souvisí s opravou zámku

Škoda za 7 290 571 korun je předmětem druhého trestního oznámení. Souvisí s opravou zámku, kde podle auditora byly výměry a objemy jednotlivých vykázaných prací a výkonů výrazně nadhodnocené, v řádu desítek a někdy i stovek procent.

“Auditorská firma shledala, že došlo k nadhodnocení objemu prací a výkonů, čímž byla městu způsobená škoda. Výkaz výměr navíc neobsahoval lokalizaci prací a výkonů uvedených ve výkazu a ani výměry jednotlivých prací tvořících určité ucelené stavební celky,” upřesnil starosta. Nedostatky znemožnily kontrolu, zda byly práce a výkony dle smlouvy provedené. Navíc je výsledkem oprav mimo jiné i narušená statika zámku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám