Hlavní obsah

Bouřky lámaly stromy, na Vysočině blesk zapálil dům

Právo, Novinky, ČTK, hon, pko
Aktualizováno

Bouřky s vydatnými srážkami, které se v noci na úterý přehnaly přes Českou republiku, naplno zaměstnaly hasiče. Devadesát výjezdů, především k popadaným stromům nebo větvím, napočítali jen hasiči v Moravskoslezském kraji. Na více než 100 místech zasahovali hasiči také na jihu Moravy.

Zásahy hasičů po noční bouřce v Ostravě

 
Článek

„Podle informací, které mám k dispozici, si tyto události nevybraly žádnou daň v podobě zranění. Nejvíce výjezdů v souvislosti s počasím bylo zaznamenáno za posledních osm hodin v okrese Ostrava-město, kde jich bylo téměř 60, na Karvinsku jich bylo zhruba polovic,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

V dalších okresech Moravskoslezského kraje už to byly pouze jednotlivé výjezdy – na Novojičínsku tři, na Frýdecko-Místecku dva a na Opavsku jeden.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči vyprošťují automobil ze zatopeného podjezdu v Ostravě.

Evakuace dětského tábora

Na jihu Moravy museli v noci hasiči evakuovat dětský tábor u obce Studnice. „Ze zatopené louky z vyplaveného tábora zachránili 24 dětí a čtyři dospělé. Při evakuaci, při níž zasahovalo pět jednotek hasičů z okresu Vyškov a sousedního Olomouckého kraje, hasiči museli z přístupové cesty nejdříve odstranit vyvrácené stromy. Malé táborníky s pomocí policistů a starosty Studnice nejdříve dopravili do obce, a odtud je pak autobusem převezli k ubytování ve vojenském areálu ve Vyškově,“ prohlásil mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči vyprošťují automobil ze zatopeného podjezdu v Ostravě.

„Na desítkách míst odstraňovali vyvrácené stromy, které zatarasily komunikace. Padající kmeny také ničily zaparkovaná auta, elektrické vedení, ploty a sloupy veřejného osvětlení. V Brně v ulici Koliště zachraňovali osádku auta, která uvízla v laguně, jejíž hladina v prohlubni vozovky vystoupala až do výšky 70 centimetrů. Další auta uvízlá v lagunách na silnici hasiči vyprošťovali ve Sportovní ulici, na Mojmírově náměstí a na dalších místech krajského města,“ zrekapituloval noc mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Policistům voda zaplavila cely

Nezastavili se ani policisté, kterým v Brně natekla do cel voda. Kromě toho jim přidělávaly starosti zatopené křižovatky v moravské metropoli, voda také na několika místech vymlela vozovku a rozházela dopravní značení. „Zaznamenali jsme pád stromu na osobní vozidlo jedoucí po ulici Údolní. Ve vozidle cestoval muž a žena, kteří utrpěli lehká zranění a byli převezeni k ošetření do nemocnice,“ dodala k řádění bouřky policejní mluvčí Andrea Straková.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Popadané kusy střechy z domu v centru Ostravy.

Na Žďársku blesk zapálil dům

Hodně práce měli hasiči i na Vysočině. V Kochánově na Žďársku vzplanul dům, do něhož v pondělí při bouřce udeřil blesk. Podle majitele způsobil škodu kolem 100 000 korun. Zásah hasičů trval jen několik minut, nikdo nebyl zraněn, řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Další zásahy měli hasiči na Jihlavsku a Třebíčsku. Nejčastěji odstraňovali ze silnic spadlé stromy a větve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám