Hlavní obsah

Úředníci naběhli do ostravského ghetta zkontrolovat stav domů

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na vlastní nebezpečí zůstávají podle úředníků lidé v ghettu Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Zdejší domy přitom měly být vyklizeny do sobotní půlnoci, jak znělo páteční rozhodnutí stavebního úřadu centrálního ostravského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

Prohlídka bytů v romském ghettuVideo: Denisa Telaříková, Právo

 
Článek

Když však úředníci v pondělí dopoledne dorazili zkontrolovat vyklizené domy, zjistili, že někteří lidé se odmítli odstěhovat a že na místě zůstává zhruba 140 obyvatel ghetta, z toho téměř polovina dětí. Lidé o víkendu místo stěhování do ubytovny, kterou jim obvod nabídl, začali svépomocí domy opravovat, aby zde mohli i přes dlouhodobě nefunkční kanalizaci a další závady (vážné poškození stropů, konstrukcí, elektroinstalace), na něž úřad upozornil, zůstat.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Iveta Horvátová (vpravo vepředu) se na město a jeho úředníky zlobí a upozorňuje, že kanalizace již pod domy měla být dávno hotová.

„Rozhodnutí o vystěhování stále trvá, budou následovat další kroky ve správním řízení, které by měly padnout do konce týdne,“ uvedla mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková s tím, že další bližší informace obvod nyní nebude podávat. Vedoucí stavebního úřadu Jiří Švarc novinářům sdělil, že všichni, kdo se v domech a okolo nich zdržují, tak činí pouze na vlastní nebezpečí. „Za ohrožení jejich života a zdraví tak zodpovídají oni sami společně s majitelem těchto domů,“ zdůraznil Švarc.

Nastěhujeme se třeba na radnici, tvrdí obyvatelé

„Bojíme se, že úřad rozhodnutí nezmění ani po dnešní kontrole. Ale my jsme rozhodnuti bojovat i dále. A když to nepůjde po dobrém, tak to půjde po zlém. Nastěhujeme se třeba na radnici,“ reagovala dvaačtyřicetiletá Iveta Horvátová, která v daném místě žije přes patnáct let a v bytě se nyní stará o jednoho svého vnoučka a dalších osm dětí. „Myslíte si, že kdyby to tady bylo nebezpečné, že bych tu s dětmi bydlela? Určitě ne,“ líčila Právu Horvátová, která je jednou z členek místní samosprávy, jež si lidé z ghetta vytvořili. „Mně ani mým dětem strop či omítky nepadají na hlavu. Bydlení zde v žádném případě není životu nebezpečné,“ zdůraznila žena.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Prostory bytu a chodby v domě číslo 17.

Ivetu Horvátovou dále rozčiluje, proč už vloni město neřešilo nefunkční kanalizaci v ghettu, když se tu objevila epidemie žloutenky: „Proč to vloni nikoho nezajímalo, proč až nyní?“

Začarovaný kruh

Kolem kanalizace a rekonstrukce domů je však začarovaný kruh. Všechny zdejší objekty vlastní firma Domy Přednádraží podnikatele Oldřicha Roztočila. Ten také obyvatele vyzval, aby domy opustili, ti však odmítli. Nyní mu tak může hrozit i ve správním řízení pokuta, jelikož v pondělí při kontrole úředníků již měly mít domy zabedněná okna a dveře, aby byly neprůchozí. Pokutu majiteli však více úředníci nechtěli komentovat.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Prostory bytu a chodby v domě číslo 17.

Podle Roztočila je problém v tom, že už dva roky město neopravilo kanalizaci. „Přece nebudu opravovat a investovat do objektů s nefungující kanalizací, kde mi nikdo nebude bydlet a hrozí rozebrání a ukradení například nové elektroinstalace a dalších věcí,“ vysvětloval Roztočil, který celek domů koupil od soukromého vlastníka zhruba před dvěma lety za téměř 26 miliónů korun.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Cedule na domě číslo 17, která nese vzkaz od obyvatel objektu pro kontrolující úředníky.

Kromě nefungující kanalizace a dalších závad zde lidem od minulého týdne neteče pitná voda. Jezdí sem proto denně cisterna. Ve středu by pak podle romského aktivisty Kumara Vishwanathana měla proběhnout schůzka úředníků ze stavebního úřadu a vodohospodářů, aby se začalo pořádně komunikovat ohledně rekonstrukce kanalizace.

„Věřím, že se to podaří. Kdyby měli lidé být odsud vystěhováni, tak to bude domino efekt. Začnou se nabalovat další problémy,“ myslí si aktivista.

Reklama

Související témata:

Související články

Většina Romů se odmítá z ghetta odstěhovat

Zhruba 180 lidí se odmítá odstěhovat z ghetta v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Většinou Romové chtějí zůstat v domech, které stavební úřad označil za...

Výběr článků

Načítám